StoryEditor

Penta preniká ďalej do energetiky

03.04.2008, 00:00

Finančná skupina Penta pokračuje v akvizíciách podnikov zameraných na energetiku. Včera oznámila, že kúpi energeticko-strojársky podnik Tes Vsetín, ktorý sa špecializuje na výrobu elektromotorov a generátorov. Transakciu bude v najbližších dňoch posudzovať český antimonopolný úrad a uzavretá by mala byť do polovice tohto roku. Kúpnu cenu nezverejnila.
"Aktuálne výsledky Tes Vsetín nás presvedčili, aby sme pokračovali v spolupráci so súčasným vedením. Chceme sa zamerať na ďalší rast hodnoty spoločnosti cez zlepšovanie vnútorných procesov firmy," vyhlásil manažér Penty Václav Brož, ktorý transakciu pripravoval.
Odberateľmi spoločnosti Tes Vsetín sú koncerny z oblasti energetiky a elektrotechniky. Ročný obrat firmy presahuje 1,3 miliardy korún a s približne 600 zamestnancami patrí k významným zamestnávateľom na severenej Morave. Väčšina produkcie firmy je určená na export.
Penta v energetike podniká už niekoľko rokov. Finančná skupina vlastnená Čechom Markom Dospivom a Slovákmi Jaroslavom Haščákom, Martinom Kúšikom, Jozefom Oravkinom a Jozefom Špirkom v roku 2004 vsúpila do Paroplynového cyklu Bratislava a po jeho úplnom ovládnutí vlani na jeseň oznámila, že ho rozšíri o ďalšiu malú 60-megawattovú turbínu.
Energetika láka aj ďalšiu z významných slovenských finančných skupín. Rovnako ako Penta, aj J&T Finance Group pri svojich akvizíciách zaostruje okrem Slovenska aj na Česko. Po tom, ako finančníci z J&T ovládli strojárne SES Tlmače, prostredníctvom tohto výrobcu kotlov a energetických zariadení kúpili aj podiel českého energetického koncernu ČEZ v podniku Energetické opravny.
Energetické strojárstvo bude v najbližších rokoch biznis s množstvom nových zákaziek, pričom zaostávať nebude ani Slovensko. Nové elektrárne u nás vyrastú napríklad v areáli bratislavského Slovnaftu či košického U.S. Steelu. Postaví ich tam ČEZ, ktorý sa už na spoločných investíciách dohodol s manažmentmi oceliarní aj s MOL-om, majoritným akcionárom rafinérie.
Do slovenskej rozvodnej siete by už v najbližších rokoch mali začať tiecť stovky megawattov vyrobených v zariadeniach spaľujúcich zemný plyn. Najnovším prírastkom je plynová elektráreň v Panických Dravciach pri Lučenci, ktorú plánuje postaviť Stredoslovenská energetika, člen skupiny Electricité de France. O využití plynu na výrobu tepla a elektriny uvažuje aj český Agrofert, ovládaný podnikateľom slovenského pôvodu Andrejom Babišom. Skupina na západnom Slovensku vlastní chemickú fabriku Duslo Šaľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:08