StoryEditor

Náhrada za Kjótsky protokol je bližšie

16.12.2007, 23:00
Kjótsky protokol, ktorému hrozilo, že po vypršaní jeho platnosti v roku 2012 ho nebude mať čo nahradiť, má šancu sa náhradníka dočkať.

Na konferencii OSN o klimatických zmenách, ktorá sa konala minulý týždeň na indonézskom ostrove Bali, sa podarilo presadiť cestovnú mapu, ktorá by najbližšie dva roky mala slúžiť ako plán pre novú dohodu nahrádzajúcu spomínaný Kjótsky protokol. Tento výsledok je pre politikov veľký pokrok, pretože ako informovala agentúra Reuters, prvýkrát po šiestich rokoch sa Američania pripojili aspoň k všeobecnému plánu znižovania emisií skleníkových plynov.
Žiadne záväzné čísla
Pôvodne Európska únia išla na Bali s nepomerne väčším cieľom, a to presadiť, aby priemyselne vyspelé štáty znížili do roku 2020 emisie skleníkových plynov o 25 až 40 percent oproti hodnotám z roku 1990. Do roku 2050 by potom emisie mali byť nižšie už o 50 percent. Veľké plány únie však opäť narazili na USA, ktoré akékoľvek záväzné čísla a termíny odmietajú. Z podobných dôvodov nepristúpili pred rokmi ani na samotný protokol z Kjóta. Ako informovala Associated Press, ak by únia trvala na termínoch, USA boli pripravené nič nepodpísať. Postoj USA odsúdili nielen ekologické organizácie, ale aj niektorí americkí politici, najmä bývalý viceprezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Al Gore. "Moja vlastná krajina má najväčší podiel na problémoch, do ktorých sa proces znižovania emisií dostáva," vyhlásil Gore na konferencii v Nusa Dua.
V obave, že celá konferencia sa môže skončiť fiaskom, k USA sa totiž pripojili aj Kanada, Japonsko a Austrália, Brusel nakoniec ustúpil a súhlasil so všeobecnejším plánom. Ten zaväzuje štáty najbližšie dva roky rokovať o podmienkach pre novú dohodu, ktorá by mala nahradiť Kjótsky protokol. O nej by sa malo rozhodnúť v roku 2009 v Kodani. Únia však aspoň docielila formuláciu, že bohaté štáty "výraznejšie znížia emisie do roku 2020". Kjótsky protokol ráta do tohto obdobia len s 5-percentným znížením skleníkových plynov oproti hodnotám z roku 1990. Ekologickým organizáciám však táto formulácia veľmi nevyhovuje. Podľa nich je dohoda, aj keď to ešte nie je tá rozhodujúca z Kodane, bezzubá.
Chudobní prekričali Ameriku
Napriek tomu ešte stále hrozil krach. Spojené štáty totiž chceli zvýšiť podiel chudobnejších krajín na znižovaní emisií, naopak, rozvojové krajiny žiadali, aby im bohatí umožnili získať na to potrebné technológie. Podľa stránky Daily Comet najmä africké štáty poukazovali na to, že zatiaľ čo bohaté krajiny, ktoré samy zbohatli na rozsiahlej ťažbe nerastných surovín a navyše, využívajú chudobnejšie štáty ako smetisko pre svoje opotrebované a ekologicky už nevhodné výrobky, chcú od nich výrazné aktivity. Pritom chudobné krajiny ich nemajú za čo a ani ako uskutočniť. Ak aj získajú nejaké zelené projekty, buď sú technológie drahé, nevhodné pre ekonomiku štátu alebo ich kontrolujú zahraničné firmy. "My máme napríklad dostatok slnka," povedala ministerka pre životné prostredie Ugandy Maria Mutagambaová. "Kto si však môže v Ugande nainštalovať na strechu solárne panely?
Boj o transfer technológií sa vyhrotil do ostrých útokov. Keď americká zástupkyňa Paula Dobrianská odmietla požiadavku Indie, aby sa bohaté štáty zaviazali na transfery technológií pre chudobnejšie krajiny, spustila sa na ňu vlna kritiky zo všetkých strán. Nakoniec zástupca Papuy Novej Guiney Kevin Conrad oznámil, že "ak nechcú byť pre chudobné štáty lídrom, nech im aspoň nestoja v ceste". Washington nakoniec za veľkých ovácií s technologickou podporou pre chudobnejšie štáty súhlasil.
Čaká sa na nástupcov Busha
Stále však budúca náhrada za Kjótsky protokol bude závisieť od súhlasu USA už ku konkrétnym číslam v roku 2009 v Kodani. Európska únia však verí, že tam sa jej nižšie emisie podarí presadiť, keďže dovtedy budú v USA prezidentské voľby a americké obyvateľstvo aj mnohí politici sú ekológii viac naklonení než Bushova vláda. To dala podľa AFP najavo aj senátorka za Demokratickú stranu Hillary Clintonová, ktorá je jednou z adeptiek na prezidentský úrad. Ako Clintonová na Bali vyhlásila, "je v prípade svojho víťazstva v prezidentských voľbách na budúci rok pripravená začať viesť rokovania s ostatnými štátmi o čo najrýchlejšie prijatie novej dohody, ktorá nahradí Kjótsky protokol".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:50