StoryEditor

Drevársky priemysel prichádza o ľudí

25.10.2007, 00:00

Zoznam priemyselných sektorov, ktoré sa boria s nedostatkom pracovných síl, sa znova rozšíril. Najnovším prípadom je drevospracujúci priemysel, kde čoraz viac firiem nedokáže nájsť na trhu práce vhodných zamestnancov.
Namiesto fyzicky náročnej práce na píle väčšina nezamestnaných uprednostní lepšie platené robotnícke profesie v automobilkách alebo u ich dodávateľov. Tento sektor je stále hladný a hľadá nových ľudí najmä z drevospracujúcich fabrík. Pravidelne odláka aj mnohých zamestnancov.

Chýbajú aj robotníci
"Problém s pracovnými silami pociťujeme čoraz intenzívnejšie. Nehovorím pritom iba o zamestnancoch s príslušnou kvalifikáciou, ktorých máme málo už dávnejšie. Chýbajú aj bežné robotnícke profesie," tvrdí prezident slovenského Zväzu spracovateľov dreva Igor Patráš.
Naliehavou témou je podľa neho tiež rastúca fluktuácia, najmä smerom k automobilovému priemyslu. Dokonca aj oblastiach s pomerne vysokou mierou nezamestnanosti mnohí uchádzači o zamestnanie skúšajú štastie skôr v zahraničí. Iní zase uprednostia dochádzanie do väčších priemyselných centrier ako Žilina, Tmava či Bratislava.

Školy nestačia
Dopyt po kvalifikovaných drevároch nedokážu naplno uspokojiť ani vzdelávacie inštitúcie. Jedinou špecializovanou vysokou školou je Drevárska fakulta Technickej univerzity vo Zvolene. Ročne ju skončí približne 1 800 absolventov. Dekan Igor Čunderlík však upozorňuje, že len necelých 260 z nich má špecializáciu drevárske inžinierstvo. Zvyšok tvoria poslucháči podnikového manažmentu, interiérového dizajnu či výroby nábytku.
"Na rozdiel od nedávnej minulosti, keď bol styk školy s praxou dosť problematický, je dnes situácia úplne iná. Drevárske firmy nás samy navštevujú a ponúkajú študentom odbornú prax," vysvetluje dekan. Situáciou však komplikuje, že mnohí absolventi skončia v úplne inom odvetví alebo prijmú lukratívnejšie ponuky zo zahraničia.

Menej ľudí, viac techniky
Problémy s personálom pociťuje aj firma Doka Drevo z Banskej Bystrice, ktorá patrí k najväčším drevospracujúcim fabrikám na Slovensku. Dcérska spoločnosť rakúskej skupiny Doka Industrie doteraz u nás investovala viac ako miliardu korún, predovšetkým do nových technológií a modernizácie výroby.
Konateľ Doka Drevo Marián Laššák si myslí, že vhodným receptom na nedostok pracovníkov je zavádzanie modernej techniky, ktorá znižuje podiel ľudskej práce. "Takéto investície výrazne zvyšujú produktivitu a našu konkurencieschopnosť na domácom, ale najmä zahraničnom trhu."
Ilustruje to na praktickom príklade z bystrickej fabriky Doka Drevo. Pôvodne na jedného zamestnanca pripadalo šesťtisíc kubíkov spracovaného dreva. Investíciou do novej techniky a modernizáciou výrobných postupov sa tento objem dvojnásobil.

Potrebujú inovácie
Opodstatnenosť tohto trendu potvrdzuje aj Ján Božík z firmy PRP Veľký Krtíš, ktorá sa zaoberá spracovaním ihličnatej guľatiny na stavebné rezivo, hranoly a laty. "Bez modernizácie a inovácií žiadna firma v našom odbore nemá šancu. Je nevyhnutné čo najviac odbúrať manuálnu prácu. Nemôžeme donekonečna píliť na zastaraných zariadeniach a zároveň chcieť držať krok s konkurenciou," vysvetľuje Božík. Z tohto dôvodu v PRP investovali viac ako 100 miliónov korún a prešli na špičkové, počítačom riadené technológie.
Podľa Jána Vanka z firmy Spektrum Hliník nad Hronom je v období akútneho nedostatku zamestnancov nevhodné, aby štát aj naďalej podporoval veľkých zahraničných investorov, ktorí k nám prichádzajú píliť drevo. Lepším riešením je podľa neho podporovať podniky, ktoré nespracúvajú len rezivo, ale snažia sa čo najviac produkcie finalizovať na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:42