StoryEditor

Spor s Ukrajinou sa Slovenska nedotkne

29.11.2007, 23:00

Aj keby sa Ukrajina chcela "revanšovať" ruskému štátnemu monopolu Gazprom za zvýšenie cien za dodávky plynu tým, že by mu zvýšila poplatky za transport cez jej územie, nedotkne sa to Slovenska ani západných členských krajín Európskej únie. "My máme alebo rokujeme o dlhodobých kontraktoch na inom základe. Momentálne problémy však ceny dodávok od januára budúceho roku nezvýšia. Tie sa odvíjajú od cien konkurenčných produktov na svetových trhoch," objasnil pre HN pozíciu Gazpromu jeho hovorca Denis Ignatiev. Napriek tomu už Poľsku spoločnosť oznámila zvýšenie ceny a so zvýšením sa počíta aj v Maďarsku a Česku.
Nová taxa
Hoci hovorca Gazpromu nechcel komentovať, o koľko sa zdvihne cena plynu pre Ukrajinu od budúceho roka, kladne odpovedal na otázku HN, či sa drahšie dodávky z Turkménska odrazia na konečnej cene plynu pre nášho východného suseda. "Áno. Ukrajina berie len turkménsky plyn," dodal. Práve Turkménsko pred pár týždňami avizovalo, že môže zdvihnúť ceny za svoje dodávky pre Gazprom, pretože sú podľa neho podhodnotené. Hoci Gazprom mohol trvať na pôvodnej cene vychádzajúcej z dlhodobého kontraktu a prípadne turkménsku stranu úspešne žalovať na medzinárodnom súde, nestalo sa tak. Zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev oznámil, že sa dohodli na zvýšených cenách, a to zo súčasných 100 na 130 dolárov (v prepočte 2938 Sk) v prvom polroku a 150 dolárov za tisíc kubíkov v druhom.
Náš východný sused berie od Gazpromu ročne okolo 515 miliárd kubíkov turkménskeho plynu, pričom minister ekonomiky Anatolij Kinach tvrdí, že sa krajina dokáže bez dramatických dosahov na ekonomiku zaobísť len bez maximálne 15 miliárd kubíkov, teda približne bez päťdesiatiny. Hoci minister palív a energetiky Jurij Bojko ešte v ten istý deň na internetovej stránke ministerstva oznámil, že Gazprom naozaj predložil nové podmienky v rozhovoroch, návrh predbežnej ceny neoznámil. Tá by sa mala podľa našich informácií pohybovať až do 200 dolárov za tisíc kubíkov, čo je o 40 dolárov viac, než sa pôvodne plánovalo.
Sumu nechcel komentovať ani Gazprom, ani jej hlavný ukrajinský partner RusUkrEnergo, ktorý plyn na rusko-ukrajinských hraniciach od Gazpromu nakupuje. "Stále sme sa na cene nedohodli a rozhovory naďalej pokračujú. Preto otázky týkajúce sa čísiel nemôžem zodpovedať. Nebudem preto ani hovoriť, koľko by to reálne mohlo byť. Do konca roka však nejaký výsledok musíme dosiahnuť," povedal pre HN jeho hovorca Andrej Knutov.
Ťah Kyjeva
Kyjev v stredu avizoval, že môže zdvihnúť poplatky za tranzit ako východisko z tlaku ruskej strany. Do uzávierky nášho čísla hovorca ministra Bojka Konstantin Borodin odmietol vysvetliť podrobnosti a ani to, či už návrh ruskej strane predostreli. Pritom hovorca Gazpromu poznamenal, že požiadavky na predmetné poplatky už do rozhovorov zahrnuli. Kyjev Gazpromu v súčasnosti účtuje 1,6 dolára za tisíc kubíkov plynu prepravených na 100 kilometrov, čo pri celkovej dĺžke tisíc kilometrov predstavuje 16 dolárov za tisíc kubíkov. Gazprom posiela cez Ukrajinu do Európy až štyri pätiny svojich dodávok.
Keďže Ukrajina už zdvihla o pol dolára ceny za prepravu tisícky kubíkov aj v minulom roku (keď Gazprom prvýkrát razantne zvýšil ceny a Kyjev reagoval neplatením za plyn), dá sa to -- minimálne -- očakávať aj teraz.
A hoci Gazprom vraj nechce meniť cenník, podľa poľského denníka Rzeczpospolita podpredseda Alexander Medvedev informoval Varšavu o zvýšení cien od nového roka minimálne o 17 percent. Ako v denníku informoval Andrzej Lipko, šéf spoločnosti PGNiG, ktorá je hlavným poľským dovozcom plynu, pre domácnosti to bude znamenať zvýšenie cien o 8 až 9 percent. Maďarsko takisto ešte v septembri oznámilo zvýšenie cien za plyn, ktoré by sa mohli vyšplhať až na 300 dolárov (teraz nakupuje krajina plyn cez nemecký koncern E.ON za 270 dolárov za tisíc kubíkov). Zvýšenie o 4,8 percenta avizoval aj český dovozca plynu RWE Transgas. Slovenský plynárenský priemysel už skôr pre HN poznamenal, že dohady o zvýšení plynu považuje za zbytočné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:52