StoryEditor

Chceme ďalšiu automobilku

20.06.2007, 00:00
Na Slovensko môže prísť štvrtá automobilka. Záujem má o priemyselný park Kechnec pri Košiciach. "Je to renomovaná svetová značka, ktorá plánuje na východe vyrábať osobné autá vyššej triedy.

Ide o investíciu rádovo v desiatkach miliárd korún a v stovkách pracovných miest," potvrdil HN Jozef konkoly, starosta obce.
Výrobcu zatiaľ nechcel menovať, nakoľko rokovania ešte nie sú uzavreté. "Do konca mesiaca sa stretneme s vedením a akcionármi automobilky a dohodneme ďalší postup. V septembri bude všetko jasné," dodal starosta.

Ford pozná Kechnec
V priemyselnom parku už jedna renomovaná automobilka zastúpenie má. Americký Ford Motor Company tam spolu s nemeckou partnerskou spoločnosť Getrag montuje prevodovky. O Kechneci by mohol uvažovať práve Ford, ktorý už dávnejšie avizoval rozširovanie kapacít vo východnej Európe.
Konkoly tieto špekulácie odmietol komentovať a pri získavaní investora je opatrný. Nechce, aby sa zopakovala situácia s Peugeotom a Manom. "Je fajn, že Peugeot zakotvil na Slovensku, ale východ prišiel už o dve automobilky, lebo som nebol dosť politicky angažovaný a nebola vôľa ich sem dostať. Pri tretej sa tak ľahko nevzdáme," tvrdí.

Peniaze na pozemky
Obec má zmluvne podchytených asi stopäťdesiat hektárov pozemkov, ktoré môže automobilke poskytnúť, no zatiaľ nemá peniaze na ich zaplatenie. Potrebovala by okolo 250 miliónov korún. Všetko bude závisieť od toho, či príchod investora do kechneckého parku podporí vláda, alebo sa ho bude snažiť umiestniť inde. "Z našej strany aj zo strany automobilky je záujem o Kechnec," ubezpečuje starosta.
V priemyselnom parku je v súčasnosti štrnásť firiem. Zatiaľ poslednou ohlásenou investíciou je talianska spoločnosť Magneti Marelli z koncernu Fiat, ktorá chce montovať elektronické systémy pre autá z dovážaných modulov. Investícia za asi tristo miliónov korún vytvorí do šesťsto pracovných miest. Taliani mienia stavať závod ešte tento rok a budúci už vyrábať.
Ďalšími dodávateľmi pre automobilový priemysel v Kechneci sú americká spoločnosť Molex a nemecká firma Handtmann. Podľa Konkolyho má obec rozpracované rokovania ešte s deviatimi významnými investormi. Pokiaľ prídu, park bude naplnený.

01 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozhodne prezident 02 - Modified: 2003-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdelia zisk pozemkového fondu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 18:20