StoryEditor

Brusel vyšetruje naše letisko

11.03.2008, 23:00

Európska komisia včera začala vyšetrovať dohodu o poskytovaní letiskových služieb na bratislavskom štátnom letisku, ktoré má zvýhodňovať najväčšieho európskeho nízkonákladového dopravcu Ryanair. Komisia od letiska chce, aby jej poskytlo kópiu dohody. To jeho predstavitelia doteraz odmietali. Ryanair lieta z Bratislavy do deviatich miest, dve ďalšie destinácie otvorí o niekoľko mesiacov.
Výkonný orgán Európskej únie vo včerajšom vyhlásení napísal, že na základe obáv vznesených nemenovaným sťažovateľom a bez prístupu k požadovanému dokumentu má pochybnosti, či nejde v tomto prípade o porušenie európskych pravidiel o štátnej pomoci. Najväčším konkurentom Ryanairu na bratislavskom letisku sú SkyEurope Airlines.
Ryanair a bratislavské letisko nie sú jedinými podozrivými z protiprávneho konania v leteckom priemysle. Brusel pre podozrenie z inej, kartelovej dohody vykonal kontroly nemenovaných leteckých spoločností, ktoré pravidelne lietajú aj mimo Európskej únie.
Destinácie v Chorvátsku, Turecku, Izraeli, Kuvajte a Indii majú spomedzi našich prepravcov SkyEurope Airlines a Air Slovakia. Ich sa však kontroly podľa všetkého netýkajú, keďže podnet vyšiel od nemeckej Lufthansy, ktorá mala podozrenie o dohode svojich konkurentov na trasách do Japonska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:54