StoryEditor

Davos: Svetový trh s vodou je otázkou času

24.01.2008, 23:00
Svet bude musieť vytvoriť globálny trh s vodou tak, ako dnes poznáme trhy s ropou či pre základné alebo drahé kovy.

Je to jediný spôsob, ako zabrániť jej nadmernej spotrebe v poľnohospodárstve, priemysle a pri tvorbe energie, povedal včera na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose šéf švajčiarskeho potravinárskeho giganta Nestle Peter Brabeck. Informovala agentúra Reuters.
Príliš lacná komodita
O vode ako komodite, ktorej hodnota bude v nasledujúcich rokoch prudko stúpať, hovorili vedci už pred niekoľkými rokmi. Zhruba pred jeden a pol rokom švajčiarska banka Pictet, ktorá sleduje akcie vodohospodárskych firiem, informovala, že cena sladkej vody, ktorú vtedy odhadla na 0,2 percenta hodnoty ropy (v porovnateľnom objeme), bude každým rokom rásť. Podľa expertov bude nevyhnutné nájsť vhodnejší oceňovací systém, aby boli ľudia a podniky donútení znižovať jej spotrebu. Určité oblastné trhy s vodou už vytvorili Austrália, Spojené štáty a podľa Reuters má dobrý cenový systém aj Južná Afrika. Za vodu sa musí platiť, no najchudobnejšie obyvateľstvo má garantované minimálne dodávky.
Teraz, po raste cien ropy, čoraz väčších úvahách o ťažbe z ropných pieskov (bitúmenov) v Kanade, ale aj po nástupe biopalív, sa voda stala jednou z najhorúcejších tém aj v Davose. Ekonómovia sa zhodli, že zmena stravovania najmä v početnejších národoch ako Čína, India či Rusko, globálne otepľovanie a rastúce nároky na energie povedú k rýchlemu úbytku vody na planéte a konfliktom medzi štátmi.
Opäť biopalivá
Podobne ako vedci pred schvaľovaním energeticko-ekologického balíčka Európskej komisie, aj Brabeck počas svojho vystúpenia v Davose povedal, že produkcia preferovaných biopalív ohrozuje životné prostredie, okrem iného aj vodné zdroje. Podľa šéfa Nestle je na vyprodukovanie jedného litra bionafty treba až 9 000 litrov vody.
Zakladateľ fóra Klaus Schwab zasa vo svojej správe pred začatím WEF poukázal na ďalšie problematické sektory, najmä textilky a agropriemysel. Napríklad na výrobu jedného bavlneného trička sa spotrebuje 2 700 litrov vody, na produkciu kila pšenice 4 000 a na kilogram hovädzieho mäsa 16-tisíc litrov vody. Ďalšie tony vody sa spotrebúvajú pri produkcii bežných vecí každodennej potreby ako kozmetika, pracie prášky, koberce či elektrospotrebiče.
Voda a ropa
Podobne aj ropný sektor bude zvyšovať nároky na vodu, najmä očakávaná zvýšená ťažba z kanadských bitúmenov. Experti na trhu s ropou predpokladajú, že do roku 2015 by sa ťažba z ropných pieskov mohla až strojnásobiť. Ako informovala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), zásoby ropy v Kanade práve v dôsledku ropných pieskov dosahujú odhadom 178,8 miliardy barelov, čo krajinu radí na druhé miesto v rezervách ropy na svete. Na prvom ostáva s vyše 263 miliardami barelov Saudská Arábia.
O tom, že sa piesky môžu začať využívať vo väčšej miere, presviedčajú ekonómov najmä rastúce ceny ropy, ktoré začiatkom januára vystúpili na rekordných 100 dolárov za barel a teraz sa držia okolo 90 dolárov. Najväčší odberatelia suroviny ako USA, Japonsko a Európska únia včera v Davose dali najavo svoje znepokojenie a ako pre Reuters povedal výkonný riaditeľ IEA Nobuo Tanaka, dnes by o tejto téme mali podrobnejšie rokovať. USA už niekoľkokrát vyzvali OPEC na zvýšenie produkcie, vývozcom však vyššie ceny zasa zlepšujú štátnu pokladnicu. Čím viac sa však bude ropy ťažiť a spracúvať, tým sa zasa zvýši tlak na zásoby vody. Výroba litra benzínu si vyžaduje minimálne 2,5 litra vody.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Motor roka v Touaregu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:36