StoryEditor

Heineken a Carlsberg si podelili škótsky pivovar

27.01.2008, 23:00

Najväčší britský pivovar Scottish & Newcastle, ktorému v celosvetovom meradle patrí šiesta priečka, na štvrtý pokus predsa len súhlasil s ponukou na odkúpenie od zahraničných konkurentov. Za 7,8 miliardy libier (v prepočte 353,12 miliardy Sk) ho dostanú dánsky Carlsberg a holandský pivovar Heineken. Pre britský pivovar, pod ktorý patria aj francúzsky Kronenbourg, austrálsky Foster's či Newcastle Brown Ale, to však bude znamenať rozdelenie a podľa analytikov v podstate aj koniec. Naopak, pre oba pivovary -- Heineken aj Carlsberg -- ich posilnenie a možné premiešanie v celosvetovom rebríčku s pivom. "To je skutočne možné. Už tento rok sa dá predpokladať, že minimálne jeden z prvej trojky svoju miesto opustí," poznamenal pre HN analytik Libor Füzi.

Zvýšenie ceny
Obe spoločnosti mali o pivovar v Edinburghu záujem už od októbra minulého roku. Ich ponuka 720 pencí za akciu však nespĺňala predstavy škótskeho pivovaru, ktorý ju označil ako "nevítanú". Rovnako za "nevítané" označil aj kroky Carlsbergu týkajúce sa ponuky prevzatia Baltic Beverages Holdingu, najväčšieho ruského pivovaru, pod ktorý patrí 19 značiek a ktorý je spoločným podnikom so Scottish & Newcastle. V novembri a decembri postupne vzrástla ponuka holandsko-dánskeho tandemu na prevzatie zo 750 pencí za akciu (7,3 miliardy libier) na 780 pencí (7,6 miliardy) až na konečných 800 pencí za akciu, čo bola aj požiadavka Scottish & Newcastle, ktorý tvrdil, že ponuka pod 800 pencí je nedostatočná.
Podľa dohody, ktorú ešte musia schváliť okrem Európskej komisie aj národné protimonopolné orgány, by mali oba pivovary dostať polovičný podiel v Scottish & Newcastle. Carlsbergu sa tak ešte viac otvoria dvere na východ. Získa tým polovičný podiel v ich spoločnom ruskom podniku Baltic Beverages Holding, čím fakticky ovládne celú firmu a aj tamojší región. Samotný holding, ktorý je väčšinovým vlastníkom najväčšieho ruského pivovaru Baltika, má už viac ako tretinový podiel na miestnom trhu, je nielen najväčším v Rusku, ale aj v pobaltských krajinách a Kazachstane, pričom na Ukrajine mu patrí podľa agentúry Reuters tretia priečka. Carlsberg tiež prevezme aktivity Škótov v Grécku a vo Francúzsku, ako aj v Ázii -- najmä v Číne a vo Vietname. Heineken zas cez Scottish & Newcastle zvýši svoj podiel na Britských ostrovoch z mizerného percenta na vyše 30 percent, čím sa stane najväčším tamojším pivovarom. Okrem toho získa podiely aj v jeho britskom podniku na výrobu jablčného vína Strongbow a pivárne John Smith, a cez Scottish & Newcastle aj v západoeurópskych pivovaroch v Írsku, Belgicku a Portugalsku a prevezme tiež aktivity Scottish & Newcastle v Indii a Spojených štátoch.
Ohlas trhu
Samozrejme, akcie škótskeho pivovaru okamžite vzrástli o 5,4 percenta, teda na 765 pencí na úkor pivovaru Carlsberg. Práve ten sa ponúkol, že doplatí cenu oproti pôvodnej, na ktorej sa s Heinekenom dohodli. Podľa analytikov tým síce Carsberg riskoval, no najmä preto, aby nepadli rokovania. "Máme zdravý záverečný účet, čo nám dovoľuje kompletne to financovať aj s dlhmi, bez vydávania akcií," tvrdí Rene Hooft Graafland z Heinekenu.
Britská Beer & Pub Associacion síce nie je nadšená z toho, že Britské ostrovy stratia ďalšiu značku historicky siahajúcu až do roku 1749, na druhej strane analytici poukazujú na to, že finančne sa to vyplatilo. Pokiaľ ide o výšku akvizície, je dokonca vyššia ako v roku 2005 zaplatil pivovar SABMiller za latinskoamerický pivovar Bavaria (14,3-násobok EBITDA, zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou, oproti 10,6-násobku), hoci stále nie je taká vysoká, ako zaplatil SABMiller za holandský pivovar Grolsh (14,7-násobok EBITDA). Dnes je na Britských ostrovoch už len šesť celonárodných a 34 regionálnych pivovarov.
Už tento rok môžu oba pivovary, Carlsberg aj Heineken, zamiešať kartami. Carlsberg chce totiž práve cez Rusko, ktoré patrí k piatemu najväčšiemu trhu s pivom, rozbehnúť svoju expanziu a posilnenie značky. "Stávame sa globálnou značkou," spokojne vyhlásil podľa International Herald Tribune nový výkonný šéf dánskeho pivovaru Jorgen Buhl Rasmussen. Pivovar totiž očakáva do roku 2012 vo východnej Európe rast tržieb o 30 percent. Východná Európa s Áziou sa podľa údajov pivovaru podieľajú na ziskoch až 35 percentami, čo by však po úplnom ovládnutí ruského holdingu malo narásť na 65 percent. A kým SABMiller nedávno posilnil svoju pozíciu kúpou čínskeho pivovaru Snow a zaútočil na prvenstvo, na tretiu priečku môžu zaútočiť Carlsberg aj Heineken.
Heineken je totiž nateraz štvrtou najväčšou pivovarníckou skupinou na svete. K tomu mu pomohlo viacero úspešných akvizícií, medzi nimi aj prevzatie holandského rivala Amstel. Aj on posilňuje svoje pôsobenie v Ázii (v Číne cez Kingway Brewery Holdings). V strednej Európe je prítomný prakticky vo všetkých krajinách. Na našom trhu pôsobí prostredníctvom spoločnosti Heineken Slovensko, ktorá je najväčším výrobcom a vývozcom sladu na Slovensku a má v ponuke pivo značiek Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer. "Očakávam však, že práve cez Európu posilnia svoje postavenie. Rusko je podľa mňa síce veľmi perspektívny, ale ešte stále nie rozhodujúci trh," poznamenal pre HN analytik Libor Füzi.

Najväčšie pivovary vo svete*:
1. InBev
2. Saab Miller
3. Anheuser-Bush
4. Heineken
5. Carlsberg
6. Scottish & Newcastle

* k januáru 2007

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 01:01