StoryEditor

V Rusku padol další oligarcha. A utiekol

02.02.2009, 23:00

Rusko prežíva ďalší škandál. Za mreže smeruje jeden z novozbohatlíkov, zakladateľ, bývalý majiteľ a predseda predstavenstva známeho maloobchodného reťazca Jevroseť Jevgenij Čičvarkin. Predajca mobilných telefónov a príslušenstva sa pritom ešte koncom vlaňajšieho roka dostal na čelo rebríčka TOP 50 najrýchlejšie rastúcich maloobchodných reťazcov sveta zostavovaného spoločnosťou Deloitte. Za čudných okolností a ešte čudnejších podmienok sa však Čičvarkin firmy zbavil. Až teraz začali vychádzať na povrch ďalšie podrobnosti.

Čudné obchody s Jevroseťou
Za obdobie 2002 -- 2007 bol priemerný rast Jevroseti 108,5 percenta. V závese nechal napríklad aj maloobchodný reťazec americkej spoločnosti Apple -- Apple Stores, ktorému priemerný ročný rast 70,8 percenta zaručil len štvrté miesto. Aj napriek tomu sa však Čičvarkin začal obzerať po kupcovi. Dôvod? Finančné problémy. Ročný obrat jeho reťazca bol pritom vyše päť miliárd dolárov (v prepočte 3,9 miliardy eur, 117,6 miliardy Sk) a počet predajní už dávno presiahol päťtisíc.

Hoci sa predpokladalo, že ho získa najväčší ruský operátor mobilnej siete MTS (Mobiľnyje Telesystemy), meno kupca všetkých prekvapilo. Bol ním ruský oligarcha Alexander Mamut. Ukázalo sa však, že bol len prostredníkom a Jevroseť tak skončila v rukách ruskej telekomunikačnej dvojky Vympelkom. Prekvapujúco nízka bola predajná cena, za ktorú spoločnosť kúpil Mamut. Oficiálne sumu nikto nenazval, no v médiách sa niekoľkokrát objavila informácia 400 miliónov dolárov s tým, že dlhy Jevroseti boli v čase akvizície 800 miliónov dolárov.

Politika verzus záujmy
Čičvarkin mal ostať na manažérskej pozícii minimálne rok. Ako potvrdil aj pre HN, s novými akcionármi síce zmluvu nepodpísal, no dohodli sa, že vo firme zostane pracovať. "Zostanem v Jevroseti tak dlho, kým to bude pre obe strany výhodné. Pravdepodobne to bude rok a možno aj dlhšie" tvrdil.

Odišiel krátko po predaji. Oficiálne komentáre hovorili o tom, že dôvodom je odchod do politiky. Postavil sa totiž do čela moskovského oddelenia pravicovej prokremeľskej politickej strany -- Pravoje Delo. Mal si vytvoriť vlastný tím. Všetko na začiatku vyzeralo hladko. No už koncom januára na prekvapenie oponentov aj prívržencov odstúpil zo svojej politickej pozície. Dôvod? Prokuratúra na neho vydala zatykač.

Čičvarkin pred ním unikol do Londýna a neplánuje sa vrátiť. Veci sa totiž ešte viac zamotali. Jedna verzia hovorí o tom, že dôvodom snahy dostať ho pred súd bola vraj jeho aktivita v strane, no predovšetkým jej vedenie. Ukazuje sa však, že to mohla byť iba zámienka, ako ho do vyšetrovacej väzby, o ktorej pred pár dňami rozhodol moskovský súd, dostať.

Čičvarkina totiž vypočúvali ako svedka v prípade trestného činu únosu bývalého zamestnanca Jevroseti Andreja Vlaskina v roku 2003. Vlaskin ukradol mobilné telefóny asi za 20 miliónov dolárov. Jevroseť informovala políciu a začalo sa vyšetrovanie. Spoločnosť však bola rýchlejšia ako polícia. Podľa Vlaskina ho predstavitelia Jevroseti uniesli z Tambova do Moskvy. Tam ho držali v prenajatom byte a po čase presvedčili, aby peniaze vrátil. Predal auto a dom a s bývalým zamestnávateľom sa vyrovnal. Vlaskin podal žalobu na Jevroseť vlani -- teda päť rokov po únose...

V súčasnosti sú vo väzbe štyria zamestnanci Jevroseti. Čičvarkin počas vyšetrovania vystupoval ako svedok. Zmena jeho štatútu zo svedka na obvineného súvisí podľa vyšetrovateľa s tým, že nespolupracuje s vyšetrovateľmi a hlavne môže mať negatívny vplyv na ostatných svedkov a môže pokračovať vo svojej trestnej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 08:50