StoryEditor

Od kupónovej privatizácie až k maďarskému MOL-u

08.10.2008, 00:00

Komunistická rafinéria Slovnaft sa už po páde socializmu stala stredobodom pozornosti prípadných investorov. Jej rýchly predaj však v tých časoch neprichádzal do úvahy. Na akciovú spoločnosť sa firma transformovala v rámci prvej vlny kupónovej privatizácie. V máji 1992 ešte pred pádom spoločnej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky došlo k prevodu aktív a pasív spoločnosti z vlastníctva štátneho podniku na novovytvorenú akciovú spoločnosť.
Prvá privatizácia
Do osudu firmy výrazne zasiahli predčasné parlamentné voľby v roku 1994 a tretia vláda Vladimíra Mečiara, keď štát prestal byť rozhodujúcim vlastníkom Slovnaftu. Už v roku 1996 získala balík akcií v Slovnafte spoločnosť Slovintegra, ktorej majiteľmi boli členovia vtedajšieho manažmentu firmy na čele so Slavomírom Hatinom. Ten bol aj predsedom Predstavenstva Slovintegry, ktorá už v roku 1998 vlastnila väčšinový balík 51 percent akcií Slovnaftu.
Vrátenie akcií
Ďalšie parlamentné voľby v roku 1998 znamenali pre firmu zmeny, ktoré ovplyvnili aj jej súčasný ráz a štruktúru majiteľov. Po nástupe vlády Mikuláša Dzurindu v roku 1998 vrátila Slovintegra v súvislosti s nejasnou privatizáciou 10-percent akcií Slovnaftu v nominálnej hodnote 1,6 miliardy korún Fondu národného majetku. Po usporiadaní štruktúry majiteľov firmy už nič nebránilo vstupu strategického investora, na ktorého samotná spoločnosť vypísala medzinárodný tender.
MOL na scéne
O najväčší slovenský petrochemický kombinát sa začala uchádzať susedná maďarská rafinérska spoločnosť MOL. A práve s MOL-om, ktorý sídli v Budapešti, kde sa nachádzalo aj sídlo Vlasteneckej banky, ktorá zakladala predchodcu Slovnaftu rafinériu Apollo. Na konci marca 2000 dohodu o vstupe MOL-u do slovenského Slovnaftu spečatila aj osobitná zmluva. Zatiaľ čo MOL v roku 2000 disponoval v Slovnafte 36,2-percentným podielom, jeho podiel v súčasnosti predstavuje 98,4 percenta. Ešte v roku 2000 Slovnaft sprevádzkoval komplex s najnovšou technológiou hĺbkového spracovania ropy a zaradil sa medzi najmodernejšie európske rafinérie. Z výrobného sortimentu sa takmer vytratil vykurovací olej, pretože novo inštalované procesy umožnili jeho prepracovanie na produkty s vysokou pridanou hodnotou, na ušľachtilé motorové palivá -- bezolovnatý benzín a nízkosírnu motorovú naftu. Členom najrýchlejšie rastúceho stredoeurópskeho konzorcia v petrochemickom priemysle MOL sa Slovnaft definitívne stal v roku 2001. Slavomír Hatina ukončil svoje 35-ročné pôsobenie v rafinérii Slovnaft vo februári 2005 a dnes patrí k najbohatším Slovákom s majetkom v hodnote niekoľkých miliárd korún. "Po dôkladnom zvážení odchádzam z prosperujúcej spoločnosti, pričom ma uspokojuje presvedčenie, že má pred sebou sľubné perspektívy," povedal Hatina pri svojom odchode z firmy, ktorej predaj akcií mu neskôr umožnil venovať sa podnikateľským aktivitám v spoločnosti Slovintegra.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:57