StoryEditor

Predsudky o zdraví sa rúcajú

30.04.2003, 00:00

Nová štúdia Medicínskej univerzity Hannover otriasa predsudkom, že príčinou razantne stúpajúcich nákladov zdravotných poisťovní sú starí ľudia, keďže podľa jej údajov za to môžu práve ľudia v produktívnom veku. Alarmujúce je pritom zistenie, že za 91 % výdavkov zdravotných poisťovní zodpovedá 20 % poistencov, pričom 20,6 % nákladov tvorí extrémne malá skupina 0,5 %.
Štúdia uvádza, že srdcovo-cievne ochorenia ako infarkty, mŕtvica či artérioskleróza tvoria približne 15 % výdavkov, ochorenia pohybového ústrojenstva 14 %, nádorové ochorenia 11 %, psychické poruchy 9 % a neobyčajné infekčné choroby, ktoré v súčasnosti stoja v centre pozornosti celého sveta, len 2 %.
Riaditeľ zdravotnej poisťovne GEK Dieter Hebel je presvedčený, že štúdia vyvracia názor, že príčinou rastu nákladov je predlžovanie ľudského života. Podľa jeho slov je totiž nemecký systém zdravotného poistenia odolný proti demografickým zmenám a hoci uznáva výrazné zvyšovanie poistného plnenia krátko pred smrťou človeka, to však nemá nič spoločné s vekom umierajúceho. Zároveň dodáva, že zdravým životným štýlom a včasnou prevenciou by sa dalo predísť 20 až 80 % nádorových ochorení a 50 % kardiovaskulárnych chorôb v ich najťažšej forme.
Ako informuje časopis Spiegel, štúdia vychádza z bežných údajov zdravotných poisťovní o 1,2 mil. poistencoch z roku 2002, ako aj z bežne neprístupných informácií o ambulantných výkonoch lekárov a zubárov, ktoré autori zistili podľa štatistiky o predpisovaní liekov a výdavkov na ne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:08