StoryEditor

Gazprom znova varoval Kyjev

07.02.2008, 23:00

Ruský plynárenský monopol Gazprom je od pondelka budúceho týždňa pripravený zastaviť vývoz zemného plynu na Ukrajinu. Krajina mu údajne dlhuje za predchádzajúce dodávky suroviny, a ak si tento dlh nevyrovná, od 11. februára sa nemusí dočkať žiadneho plynu. Na televíznej stanici Vesti 24 to včera podvečer povedal hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.
"Ak ukrajinská strana do pondelka problém neurovná, Gazprom bude musieť dodávky ruského plynu na Ukrajinu zastaviť," varoval Kuprijanov, ktorého citovala agentúra Reuters. Celkový dlh Ukrajiny podľa neho dosahuje najnovšie približne 1,5 miliardy dolárov (asi 34,8 miliardy slovenských korún).

Varovania sa opakujú
Gazprom pohrozil Ukrajine obmedzením, prípadne až zastavením dodávok plynu už v októbri minulého roka. Vtedy informoval o dlžnej sume vo výške 1,3 miliardy dolárov (v tom čase 31,2 miliardy Sk). Práve plynovodom cez Ukrajinu prúdi zemný plyn aj na Slovensko a do Českej republiky. Na prípadné problémy s dodávkami plynu na Ukrajinu vtedy podľa informácií spoločnosti upozornil aj všetkých európskych odberateľov. Nakoniec k žiadnym problémom nedošlo.
Podľa pozorovateľov tak ruská firma dala najavo možné konflikty Moskvy s novou ukrajinskou vládou, ktorá Rusku nie je taká naklonená ako predchádzajúca. Októbrová správa totiž prišla krátko po skončení predčasných parlamentných volieb na Ukrajine. V tom čase síce výsledky poukazovali na víťazstvo Strany regiónov dovtedajšieho proruského premiéra Viktora Janukovyča, no vládnu koalíciu mala podľa všetkého väčšiu šancu zostaviť volebná formácia Julije Tymošenkovej a strany Naša Ukrajina prozápadného prezidenta Viktora Juščenka. Tá ju nakoniec aj zostavila a Tymošenková nastúpila na post premiérky.

Kohútikom už otočili
Ruská firma, ktorá veľmi často svojimi krokmi prezentuje postoje Kremľa, je najväčším producentom plynu na svete a pre Európu zabezpečuje štvrtinu jej celkových potrieb zemného plynu. Väčšinu dodáva práve cez Ukrajinu. Najnovšie však pracuje na veľkom plynárenskom projekte, ktorý by ukrajinskú sieť obchádzal. V polovici januára podpísala s Bulharskom dohodu o plynovode Južný prúd, ktorým potiahne plyn cez juhoeurópske štáty.
Európa už ostrý spor medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou zažila, a to začiatkom roka 2006. Vtedy Gazprom po tom, čo sa nedohodol s Kyjevom na nových cenách za zemný plyn, otočil kohútikmi. Po štyroch dňoch sporu, ktorý spôsobil pokles dodávok plynu aj krajinám v strednej a západnej Európe, Ukrajina súhlasila so zvýšením na úroveň cien vo svete. Niektorým štátom v Európe vtedy klesli dodávky suroviny až o 20 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:48