StoryEditor

Alitaliu čaká prepúšťanie

17.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Francúzska letecká spoločnosť Air France, ktorá má záujem získať stratového talianskeho prepravcu Alitalia, plánuje v prípade, že sa tak stane, zvýšiť jeho základné imanie o 750 miliónov eur (v prepočte takmer 25 miliárd Sk). Taktiež chce prepustiť 1 700 zamestnancov Alitalie.
Ako oznámil prezidenta Air France Jean-Cyril Spinetta, Air France by tiež spätne odkúpila staré dlhopisy Alitalie a obnovila jej leteckú flotilu každý rok o dve alebo tri nové lietadlá. "Alitalii sme navrhli aj výmenu akcií. To znamená, že by sa stala plnohodnotnou súčasťou Air France a KLM," povedal Spinetta.
Air France-KLM a lokálne talianske aerolínie Air One sú jedinými záujemcami o kúpu Alitalie. Tá každý deň vytvára stratu v hodnote viac ako milión eur.
Akcie Alitalie v piatok spadli na rekordné minimum po tom, čo obaja záujemcovia o ich kúpu predložili svoje ponuky. Tie boli hlboko pod trhovou cenou. Air France ponúkla 35 eurocentov za akciu, Air One dokonca iba 1 eurocent. V piatok uzatvárali účastiny Alitalie obchodovanie na hodnote 75 eurocentov.
Alitalia sa dostala do existenčných ťažkostí v dôsledku rastu cien pohonných látok, konkurencie nízkonákladových leteckých spoločností a častých štrajkov jej zamestnancov. Pred dvoma týždňami sa nemecká letecká spoločnosť Lufthansa rozhodla, že nepredloží ponuku na kúpu podielu v Alitalii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:00