StoryEditor

Senica získala troch nových investorov

30.03.2009, 00:00

Na Záhorie by malo už v priebehu tohto roku prísť niekoľko nových zahraničných investícií. Stavať sa bude v priemyselnom parku Kaplinské pole v Senici, kde už dlhší čas pôsobia tri priemyselné firmy patriace do oceliarskej skupiny Arcelor Mittal. V rámci rozšírenia tohto parku pribudnú nové podnikateľské aktivity predovšetkým vo výrobe rôznych druhov stavebných materiálov. Väčšina avizovaných investorov tvrdí, že pre Senicu sú pevne rozhodnutí a svoje pôvodné zámery kvôli kríze prehodnocovať nebudú.

Polovica už obsadená
Senický priemyselný park poskytuje potenciálnym investorom 160 hektárov plochy. Jeho výstavba si vyžiadala investície v sume takmer 10 miliónov eur, z toho približne 1,6 milióna eur (v prepočte 48,2 milióna Sk) poskytol mestu ako nenávratný finančný príspevok rezort hospodárstva. Podľa projektovej manažérky Anny Závodskej je už približne polovica tejto plochy obsadená konkrétnymi investormi. Ich rady v najbližšom čase rozšíri belgická firma IKO Sales International, ktorá sa zaoberá výrobou kanadských strešných šindľov. Podľa zástupcu firmy Miroslava Sedílka si v súčasnosti vybavujú stavebné povolenie a v priebehu tohto roku chcú začať so stavbou závodu. Súčasnú krízu nevnímajú ako bezprostredné ohrozenie ich biznisu, ale skôr ako príležitosť na budúci rast.

Podobný postoj má i Gianfranco Ramero, konateľ spoločnosti Technoimes, ktorá plánuje na Záhorí vyrábať betónové prefabrikáty. Podľa neho je o tieto výrobky stále záujem, čo dokumentuje i faktom, že výrobné kapacity majú naplno vyťažené až do konca tohto roka. S výstavbou preto začnú už v najbližších týždňoch a v priebehu tohto roka plánujú začať aj so samotnou výrobou. Talianska firma pri produkcii uplatní špeciálnu patentovanú technológiu, ktorá umožňuje dodávať i prefabrikáty s veľmi veľkými rozmermi. Na výrobu stavebných materiálov je zameraný i ďalší taliansky investor firma Maccaferri. Jej fabrika na výrobu pletiva a tvarovaných drôtov by mala do regiónu priniesť až 90 pracovných miest.

Rokujú s ďalšími
Podľa Závodskej rokuje mesto aj s viacerými ďalšími záujemcami. Tieto projekty však ešte nie sú úplne dotiahnuté do konca, hoci viaceré firmy už majú pozemky v parku rezervované. K zatiaľ najväčším hráčom pôsobiacim v priemyselnej zóne Kaplinské pole patrí Arcelor Mittal Gonvarri SSC Slovakia, ktorá sa zaoberá delením plochých oceliarskych výrobkov na pásky a tabule. V tesnom susedstve tejto prevádzky sídli Arcelor Mittal Construction Slovakia, ktorej hlavným biznisom je strihanie, ohýbanie a ďalšie mechanické spracovanie oceľových zvitkov. Tretím podnikom zo skupiny indického miliardára Lakšmího Mittala je výrobca výliskov Noble International Senica. Ďalší 15-hektárový priemyselný park má mesto Senica v areáli bývalých vojenských kasární, kde pôsobí štyridsiatka väčšinou menších lokálnych firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:04