StoryEditor

Kontrakt na novú irackú armádu

27.06.2003, 00:00

Divízia americkej zbrojárskej spoločnosti Northrop Grumman získala kontrakt v celkovej hodnote 48 mil. USD na vytvorenie novej irackej armády. Lukratívnu zákazku dostala výcviková divízia firmy Northrop Grumman Vinnell Corporation, ktorá zabezpečuje aj výcvik vojakov Národnej gardy v Saudskej Arábii.
Ako uviedla britská spoločnosť BBC, o kontrakt sa uchádzalo päť firiem, americké ministerstvo obrany však neuviedlo mená neúspešných spoločností. Podľa poradcu americkej administratívy v Iraku prvou jednotkou novej irackej armády bude ľahká pechotná divízia tvorená 12-tisíc mužmi, ku ktorej sa v nasledujúcom roku pridajú ďalšie dve. Nové jednotky nahradia pôvodnú irackú armádu, ktorú Američania rozpustili približne pred mesiacom. Hneď po získaní kontraktu začala spoločnosť Vinnell Corp. na svojej internetovej stránke robiť nábor bývalých dôstojníkov americkej armády a námorníctva, ale aj ďalších odborníkov na vojenskú oblasť, na prácu v Iraku. Očakáva sa, že firma začne s činnosťou na území Iraku ešte do konca júna, pričom ukončiť by ju mala približne do jedného roka. Na výcvik bude dohliadať generálmajor Paul Eaton, bývalý veliteľ amerického strediska pre pechotu vo Fort Benningu v Georgii.
Northrop Grumman je ďalšou z viacerých amerických firiem, ktorým kontrakty na obnovu Iraku udelili priamo USA. Najväčší kontrakt získala spoločnosť Bechtel, a to za 680 mil. USD. Kontrakt však kritizovali viacerí kongresmani, ktorí poukazovali na príliš priateľské vzťahy vedenia Bechtelu s americkou vládou. Ani tieto kontrakty na obnovu Iraku pre americké firmy však na skutočnú rekonštrukciu nebudú stačiť. Krajina je úplne zničená a jej dlh sa odhaduje na vyše 100 mld. USD. Iraku tak nebude stačiť v najbližších rokoch ani maximálny vývoz ropy na zafinancovanie obnovy a splatenie dlhu. OSN, iracká dočasná vláda, USA a Británia sa preto dohodli na uskutočnení medzinárodnej konferencie donorov už túto jeseň, ktorá by mala stanoviť systém a rozsah financovania obnovy krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:27