StoryEditor

RWE plánuje novú uhoľnú elektráreň

12.05.2004, 00:00
Nemecký energetický koncern RWE plánuje investovať až dve miliardy eur do výstavby novej hnedouhoľnej tepelnej elektrárne. RWE sa tak stal prvou energetickou spoločnosťou, ktorá po schválení rámcových podmienok budúceho obchodovania s certifikátmi na emisie oxidu uhličitého schválila investičný program tohto druhu.

Nemecký energetický koncern RWE plánuje investovať až dve miliardy eur do výstavby novej hnedouhoľnej tepelnej elektrárne. RWE sa tak stal prvou energetickou spoločnosťou, ktorá po schválení rámcových podmienok budúceho obchodovania s certifikátmi na emisie oxidu uhličitého schválila investičný program tohto druhu.
Dcérska firma RWE Power, ktorá zodpovedá za prevádzku elektrární, oznámila, že plány obsahujú vybudovanie jedno- alebo dvojblokového zariadenia s čistým výkonom 1 050 megawattov na jeden blok a 43-percentnou účinnosťou. Táto účinnosť pritom predstavuje v súčasnosti najvyšší možný stupeň pre hnedouhoľnú elektráreň, hoci čistejšie plynové elektrárne majú podstatne vyššiu účinnosť. Spoločnosť vyčíslila investície na výstavbu jedného elektrárenského bloku na 1,2 miliardy eur a dvoch blokov zhruba na dve miliardy eur. Rozhodnutie o konkrétnom variante závisí od úloh, s ktorými sa úradné schválenie bude spájať. Podľa hovorkyne elektráreň začne pracovať najskôr v roku 2010.
RWE podmieňuje výstavbu elektrárne schválením dohodnutého plánu prideľovania emisných certifikátov v jednom zákone a súhlasom Európskej únie. Podľa hovorkyne koncernu až v takom prípade bude možné hovoriť o investičnej istote.
Jedným z dôvodov na schválenie tejto investície je vysoký stupeň zastarania nemeckých elektrární a potreba ich modernizácie v nasledujúcich desaťročiach. Nemecké združenie energetického sektora VDEW očakáva, že do roku 2020 bude pre vek potrebné nahradiť elektrárne s celkovým výkonom 40-tisíc megawattov, čo bude vyžadovať investície v odhadovanom objeme 40 miliárd eur.
Vláda spolkového štátu Severné Porýnie-Vestfálsko privítala investičný plán RWE. Koncern totiž ešte v 90. rokoch výmenou za schválenie spornej hnedouhoľnej povrchovej bane Garzweiler II sľúbil zrealizovať rozsiahly program modernizácie elektrární v hnedouhoľnom revíre v Porýní. Tamojšie energetické spoločnosti totiž zmrazili plány výstavby nových elektrární pre neistotu z politických rámcových podmienok. Obávali sa, že vláda bude v rámci obchodu s emisiami oxidu uhličitého uprednostňovať čistejšie plynové elektrárne a spôsobí tak ústup spoločností z uhoľnej energetiky, ktorá už nebude rentabilná. Na základe kompromisu spolkovej vlády a energetických koncernov však všetky elektrárne získajú dostatok emisných certifikátov.
RWE vyrába takmer 60 percent energie v uhoľných elektrárňach, kým na čistejšie plynové elektrárne pripadá iba 15-percentný podiel a na atómové elektrárne 16-percentný. V štádiu interných previerok je aj účasť na výstavbe novej čiernouhoľnej elektrárne v Severnom Porýní-Vestfálsku, no výhľadové plány sa zaoberajú i možnosťou paroplynových elektrární.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:30