StoryEditor

Drahé vstupy oberajú Tatravagónku o zisk

20.08.2004, 00:00
Tatravagónka Poprad dosiahla za prvých šesť mesiacov tohto roka výkony 1,7 miliardy korún a vytvorila zisk 36,7 milióna korún. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli príjmy spoločnosti asi o 10 percent, rovnako ani zisk nedosiahol plánovaných 42,9 milióna korún.

Tatravagónka Poprad dosiahla za prvých šesť mesiacov tohto roka výkony 1,7 miliardy korún a vytvorila zisk 36,7 milióna korún. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli príjmy spoločnosti asi o 10 percent, rovnako ani zisk nedosiahol plánovaných 42,9 milióna korún. Informoval o tom hovorca firmy Viliam Štrelinger.
Za prvý polrok Tatravagónka vyrobila 479 nákladných vagónov a 1 291 podvozkov, pričom 99 percent z nich smerovalo na export, najviac do Švajčiarska, Nemecka, Švédska a Poľska. Do konca roka plánuje utŕžiť za výrobky a služby ešte najmenej dva razy toľko ako za prvých šesť mesiacov.
Podľa vedenia spoločnosti komplikuje vývoj ziskovosti nárast cien vstupných materiálov, najmä hutníckych, čo predražuje výrobu asi o 100 miliónov korún. "Pokúsime sa premietnuť toto zvýšenie do konečných cien produktov, ale budeme hľadať aj lacnejšie materiály, lacnejších dodávateľov a investovať do obnovy energetických systémov," povedal výkonný riaditeľ firmy Štefan Mesároš. Tatravagónka investovala tento rok do modernizácie už 56,8 milióna korún a do jeho konca plánuje ešte investície za vyše 38 miliónov korún.
"Napriek pomerne potešujúcim hospodárskym výsledkom neplníme hlavný ukazovateľ, ktorým je vnútorný zisk bez odpisov. Prekračujeme náklady predovšetkým na energiu a osobné náklady. Naopak, dobrý vývoj je v úsporách služieb a spotrebe materiálu," dodala riaditeľka ekonomického úseku Daniela Hybenová.
Tatravagónka zamestnáva okolo 2 070 osôb. Ich priemerný zárobok dosiahol v prvom polroku 15 600 korún.
Významným úspechom Tatravagónky v prvom polroku bol vývoj a výroba kontajnerového vagóna pre českú spoločnosť Metrans, ktorý predstaví v septembri na medzinárodnej výstave InnoTrans v Berlíne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:40