StoryEditor

Prísne opatrenia aerolínií

25.03.2003, 23:00

Vojna v Iraku môže zvýšiť už aj tak vysoké straty leteckých spoločností vo svete o ďalších 10 miliárd dolárov, informovala Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu. Podľa odhadov leteckých odborníkov sa počet cestujúcich počas vojny na Blízkom východe zníži o 15 až 20 %. Z tohto dôvodu pristupujú všetky letecké spoločnosti vo všetkých regiónoch k ochranným opatreniam, ktoré zahŕňajú redukciu počtu letov a znižovanie počtu zamestnancov. Prehľad opatrení leteckých spoločností podľa regiónov:
Severná Amerika -- Delta oznámila redukciu letov o 12 % vrátane transatlantických letov, Northwest Airlines redukuje počet letov o 12 % a ruší 4 900 pracovných miest, American Airlines zredukuje medzinárodné lety o 6 %, Air Canada zruší 3 600 pracovných miest, United Airlines pošle časť zamestnancov na neplatenú dovolenku, Continental Airlines zruší 1 200 miest.
Európa -- Finnair prepustí asi 10 % zamestnancov z celkového počtu 10 500, KLM zredukuje svoju kapacitu o 7 % a zníži počet víkendových letov do New Yorku z 11 na 7, Lufthansa, Austrian Airlines a Air France budú zatiaľ pokračovať v letoch do Izraela, Iberia zníži počet letov v marci o 4 % a v apríli o 3 %, lety do Perzského zálivu obmedzili aj maďarská spoločnosť Malev a rumunská Tarom, British Airways zrušila lety do Izraela, Kuvajtu a ostatných destinácií na Blízkom východe.
Ázia -- Singapore Airlines zredukovali svoju činnosť o 8 %, austrálska spoločnosť Qantas prepustila 1 000 zamestnancov, pričom predpokladá pokles dopytu na medzinárodných linkách asi o 15 až 20 %, Korean Air zrušila lety do Dubaja a Káhiry a zredukovala počet letov do USA až do konca mája,
Blízky východ -- Gulf Air opäť lieta do Kuvajtu, Turkish Airlines zredukovali počet domácich a medzinárodných letov pre pokles dopytu, Kuwait Airways pozastavil všetky lety do celého sveta okrem Dubaja a Káhiry.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 19:31