StoryEditor

Citigroup a J.P. Morgan čelia obvineniam vyšetrovateľov

25.07.2002, 00:00
Dve z najväčších svetových bánk vyšetrovatelia amerického kongresu obvinili, že pomáhali firme Enron a minimálne ďalším desiatim firmám zakrývať miliardové dlhy. Predstavitelia Citigroup Inc. a J.P. Morgan Chase & Co. nedokázali presvedčiť americký senát, že v účtovnom podvode spoločnosti Enron nezohrávali žiadnu úlohu. Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, obvinenia spôsobili prepad akcií oboch bánk o jednu pätinu. Investori sa poponáhľali s predajom svojich podielov, čo spôsobilo pokles akcií Citigroup o 16 % a J.P. Morgan až o 18 %.
Problémy bánk nadväzujú na bankrot účtovníckej spoločnosti Andersen, ktorá skončila svoju činnosť po tom, ako bola obvinená z úmyselného napomáhania pri účtovnom škandále. Odborníci sú presvedčení, že Enron by bez asistencie bánk nemohol oklamať investorov. "J.P. Morgan a Citigroup vedeli, čo Enron robí, pomáhali mu pri podvode a z tohto činu mali zisk," povedal senátor Carl Levin, predseda vyšetrovacej komisie. Počas 10-hodinového krížového výsluchu sa predstavitelia oboch bánk usilovali obhájiť svoje kroky, ktoré podľa komisie efektívne zakrývali dlhy. Úvery od oboch bánk neskôr zapríčinili bankrot Enronu, pretože v účtovníctve boli vedené ako obchodné výnosy, a tieto sú právne legitímnou alternatívnou formou financovania. Vykonané transakcie mali byť v súlade s pravidlami amerického účtovníctva. Avšak C. Levin kritizoval výkonných predstaviteľov bánk za to, že nedokázali tieto transakcie odhadnúť ako problematické a potenciálne rizikové pre investorov.

Vo finančných transakciách vystupovali firmy sídliace na Kajmaních ostrovoch, ktoré "akumulovali" úvery Enronu a ktoré priamo riadila banka Citigroup. Obľúbenou praktikou boli fiktívne obchody s ropou, ktoré Enronu poslúžili na vykázanie príjmov. Citigroup za posledné tri roky existencie Enronu zrealizovala 14 podobných transakcií a zabezpečila tak Enronu výnosy vo výške 4,8 mld. USD. Ak by Enron správne zaúčtoval úvery, celková zadlženosť by sa zvýšila až o 40 %. Tým by sa však ešte skôr znížili nádeje firmy predísť bankrotu. Ratingové agentúry sa pred vyšetrovateľmi takisto bránili tým, že o ničom nevedeli. Správa vyšetrovateľov však jasne ukázala, že Enron nebol jediným príjemcov výhod z asistencie bánk. J.P. Morgan pred vyšetrovacou komisiou uviedla, že platby vopred poskytla okrem Enronu aj ďalším siedmim firmám. Citigroup mala poskytovať platby vopred 14 spoločnostiam, pričom poskytnutie sa zatiaľ dokázalo v prípade troch firiem.

Kolaps Enronu v decembri minulého roka spôsobil súčasnú krízu v dôvere investorov. Podnietil tiež sériu vyšetrovaní iných firiem vrátane WorldComu, ktorý takisto priznal zveličovanie svojho zisku, a tým sa dostal aj do bankrotu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:00