StoryEditor

Hutníctvo znova naberá stovky ľudí

23.08.2010, 00:00

Oceliarsky priemysel dáva po kríze znova prácu stovkám ľudí po tom, čo už prijímali zamestnancov Kovohuty Krompachy, Oravské ferozliatinové závody (OFZ) Istebné, Železiarne Podbrezová i menšie firmy, ako je zlievareň HKS Forge v Trnave. Ľudí hľadajú aj košické železiarne spoločnosti U.S. Steel. Ďalšie nové pozície má hutnícky sektor vo výhľade do konca roka.

Vládne mierny optimizmus
"Od vlaňajšieho novembra až doteraz sme prijali viac ako päťstopäťdesiat nových ľudí. Ak budeme potrebovať ďalších, tak ich zoberieme," hovorí Vladimír Soták, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová. Železiarne museli kvôli kríze prepustiť ešte o tristo ľudí viac, no podľa generálneho riaditeľa majú teraz stabilizovanú produkciu a zaujímavú sortimentnú i objednávkovú náplň. V celom hutníckom sektore vládne mierny optimizmus.

"Robíme objednávky na štvrťroka dopredu. Ak bude štvrtý kvartál lepší, predĺžime ľuďom zmluvy a ak bude potrebné, zoberieme ďalších," ubezpečuje Michal Suroviak, výrobný riaditeľ OFZ Istebné. Podnik prijal viac než polovicu prepustených naspäť a v súčasnosti zamestnáva päťstoštyridsať pracovníkov. Deväťdesiat z nich na dobu určitú do konca septembra. Práve oni majú šancu, že budú môcť v práci pokračovať. "Uvidí sa podľa objednávok, ťažko teraz predpovedať," dodáva riaditeľ.

Nábor v apríli
Nové pracovné miesta vytvára postupne i oceliareň spoločnosti Slovakia Steel Mills v Strážskom, ktorá začne so studenou výrobou v novembri. "Všetko ide podľa plánu," konštatuje Anna Podlesná, externá PR manažérka oceliarne, ktorá už zamestnala okolo šesťdesiat nových pracovníkov a ďalších viac ako dvesto prijme do apríla budúceho roka.

Nárast záujmu o hutnícku produkciu pociťuje aj zlievareň spoločnosti HKS Forge v trnavskej prevádzke. "Minulý rok bolo v lete výrazne menej objednávok, ako je teraz, kapacity na jeseň máme takmer naplnené," informuje Peter Bartošík, ekonomický riaditeľ spoločnosti.

Podľa ekonomického riaditeľa HKS Forge Petra Bartošíka stúpa s objemom výroby i počet zamestnancov vo firme.
Košické železiarne skončili s motivačnými programami na odchod do predčasného dôchodku a neplánujú ďalej znižovať stavy. Spolu s dcérskymi firmami zamestnávajú okolo štrnásťtisíc osôb.

V predchádzajúcich rokoch sa potrebovali zbaviť prezamestnanosti najmä v technicko-hospodárskych pozíciách, absolvovali personálny audit, ktorý ukázal, aký minimálny počet zamestnancov je potrebný na zabezpečenie jednotlivých výrob a teraz v podniku prebieha už len prirodzená obmena kádrov odchodmi do dôchodku. "Stále sú určité pozície neobsadené, na ktoré potrebujeme ľudí. Plánujeme tiež vytvoriť asi šesťdesiat nových pracovných miest," uvádza George F. Babcoke, prezident spoločnosti U.S. Steel.

V prognózach budúceho vývoja je však opatrný. "To najhoršie je za nami, pomaly ideme dopredu," charakterizuje súčasnú situáciu. V novembri bude desať rokov, čo Američania prebrali železiarne a za ten čas do nich investovali viac ako miliardu dolárov, čím prekročili svoj investičný záväzok takmer o tretinu. Strata výhody desaťročných daňových prázdnin sa však podľa vedenia firmy nijako neprejaví na vzťahu k zamestnanosti či investíciám.

Firma sa snaží zvyšovať podiel výrobkov s vyššou pridanou hodnotou, pokračuje v investíciách, najnovšie odsírila za deväťdesiat miliónov dolárov koksovňu a stará sa o zdravie ľudí. "Podarilo sa nám znížiť úrazovosť o deväťdesiat percent a dostali sme sa v bezpečnosti práce na špičku medzi oceliarskymi prevádzkami vo svete," zdôrazňuje Babcoke. Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:40