StoryEditor

Podbrezová sa spolieha na export

02.12.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Tržby vyše 5,385 miliardy korún dosiahli za prvých desať mesiacov tohto roka Železiarne Podbrezová. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to približne o 823 miliónov korún viac.

Tržby vyše 5,385 miliardy korún dosiahli za prvých desať mesiacov tohto roka Železiarne Podbrezová. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to približne o 823 miliónov korún viac. Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb predstavovali bezmála 5,309 miliardy korún, ku koncu októbra minulého roka to bolo vyše 4,437 miliardy korún.
"Pod tieto pozitívne výsledky sa podpísal rast dopytu po produktoch hutníckeho priemyslu a vyššie nákupné ceny vstupných surovín, ktoré sa premietli do cien finálnej produkcie. Naši zákazníci to akceptovali. Pozitívny vplyv mala aj vyššia produktivita práce z pridanej hodnoty a výborný finančný manažment našej spoločnosti," informoval ekonomický riaditeľ Marián Kurčík.
Podľa neho železiarne dlhodobo držia vzhľadom na malý domáci trh podiel exportu na celkovom odbyte na úrovni okolo 90 percent. Výrazné zmeny v objeme výroby pri zohľadnení výrobných kapacít sa nepredpokladajú. Zásadne sa v posledných rokoch nemení ani zloženie exportných teritórií a podiel vývozu do jednotlivých krajín. Podiel exportu za prvých desať mesiacov tohto roku dosiahol 87,02 percenta, za celý vlaňajší rok predstavoval 86,56 percenta.
Až 26,14 percenta exportu smerovalo k odberateľom v Česku a 16,22 percenta v Poľsku. Takmer 13 percent odobrali nemeckí, 6,68 percenta talianski, 6,04 percenta maďarskí a 2,49 percenta francúzski odberatelia. V Ázii Podbrezová umiestnila 1,31 percenta exportu, v USA 4,09 a v Kanade 0,72 percenta.
Železiarne Podbrezová vyrábajú plynule odlievané oceľové bloky, oceľové bezšvíkové rúry valcované za tepla a presné oceľové bezšvíkové rúry ťahané za studena. Okrem toho produkujú aj rúrové polotovary, oceľové bezšvíkové navarovacie oblúky, oceľové redukcie, rúry pre hydraulické valce s vnútorne opracovaným povrchom, oceľové rúrové tvarovky pre naváranie na tupo a oceľové pozdĺžne zvárané rúry s veľkými priemermi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:06