StoryEditor

USSK zdražuje valcované výrobky

27.01.2002, 23:00

U.S. Steel Košice (USSK), s. r. o., najväčší stredoeurópsky výrobca plochých valcovaných výrobkov, zvýši ich ceny počínajúc objednávkami získanými a potvrdenými 1. apríla. HN o tom v piatok informoval hovorca spoločnosti Jozef Marko. "Zvýšenie cien sa bude týkať výrobkov teplej valcovne, studenej valcovne a pre pozinkované výrobky," konkretizoval. Podľa informácií HN sa cena zvýši o 20 eur na tonu. Viceprezident pre marketing a predaj USSK James P. Bouchard konštatoval, že "európske zásoby ocele sú nízke, dobre rozložené a zvládnuteľné. Spotreba je lepšia než sa očakávalo a porastie so zrýchľujúcim sa rastom HDP počas druhého štvrťroku a zvyšku tohto roka. Ceny oceľových výrobkov dosiahli svoje minimum a nereprezentujú skutočné trhové podmienky či dynamiku trhu."
Ako informovala SITA s odvolaním na centrálu amerických oceliarní U.S. Steel v Pittsburghu, dodávky ocele USSK klesli v 4. štvrťroku minulého roku na 870 tis. ton z 1,02 mil. ton v 3. štvrťroku. Priemerná realizovaná cena sa v rovnakom období znížila na 251 USD za tonu (USD/t) z 259 USD/t. Miera využitia kapacít vo výrobe surovej ocele klesla v 4. štvrťroku z 99 %, zaznamenanej v 3. kvartáli, na 66 %. USSK tiež v poslednom štvrťroku iniciovala viaceré plánované prerušenia prevádzky, čo viedlo k rastu nákladov na údržbu a opravy.
USSK očakáva v 1. štvrťroku ďalší mierny pokles dodávok, v celom roku by mali dodávky ocele dosiahnuť objem približne 3,8 mil. ton.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:32