StoryEditor

Francúzska ekonomika sa spomaľuje

24.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ekonomika Francúzska sa v minulom roku neustále spomaľovala. Podľa oficiálnych údajov Štátneho ústavu štatistiky a ekonomického výskumu (INSEE) sa hrubý domáci produkt (HDP) v poslednom štvrťroku 2002 zvýšil o 0,2 %, v predchádzajúcich štvrťrokoch 2002 sa zvyšoval v rytme 0,7, 0,4 a 0,3 %. V priemere hospodársky rast predstavoval v minulom roku 1,2 %, napriek tomu sa skončil na nízkom rytme 0,8 %, informoval denník Le Monde.
Okrem spotreby domácností všetky ostatné hnacie motory ekonomického rastu jeden za druhým zlyhávali. Navyše aj nákupy obyvateľov krajiny sa v poslednom štvrťroku 2002 znížili, o čo sa najväčšou mierou zaslúžilo zvyšovanie nezamestnanosti alebo slabá dôvera spotrebiteľov, prípadne aj nedostatočná dynamika rastu ich príjmov. Napriek tomu všetkému však ekonomický rast v roku 2002 zachránila práve vnútorná spotreba, pretože zaistila jeden bod pre HDP.
Aj podľa ostatných ekonomických ukazovateľov, pokračuje denník, je hospodárstvo v nedobrom stave. Zahraničný obchod zaznamenal výrazný pokles a priemyselný sektor sa koncom minulého roku dostal do recesie. Spomalenie rastu svetového hospodárstva, podstatný nárast neistôt, ku ktorému dopomohli aj obavy z dôsledkov irackej krízy a možnej vojny proti Iraku, ako aj súčasný stav nemeckej ekonomiky, najväčšej ekonomiky Európskej únie, obmedzili akékoľvek plány do budúcnosti, uvádza denník. V takomto kontexte spoločnosti v takmer všetkých priemyselných odvetviach rušia pracovné miesta, zmrazujú investície a čerpajú predovšetkým zo zásob.
Zlepšenie však je v nedohľadne, keďže ani koniec roka 2002 žiadnym signálom nenaznačil, že by sa v tomto roku mala ekonomika oživiť. Francúzsky minister financií, priemyslu a hospodárstva Francis Mer v piatok dokonca pripustil, že oficiálny predpoklad ekonomického rastu Francúzska v tomto roku, stanovený na úrovni 2,5 %, nebude možné dodržať. Ekonómovia sa zhodujú v názore, že tohtoročný hospodársky rast bude predstavovať 1,7 %. Mnohí však už pripravujú nové, revidované prognózy, v ktorých rátajú s ekonomickým rastom na úrovni 1 %, zdôraznil Le Monde.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 11:28