StoryEditor

Kronospan spustil novú technologickú linku

25.11.2003, 23:00
Kronospan Slovakia včera spustil novú technologickú linku na laminovanie dosiek za 250 miliónov korún. Výroba polotovaru, ktorý doteraz spoločnosť nakupovala v zahraničí, zlacní výrobu finálneho produktu -- plávajúcich podláh.
Novú technologickú linku Hymen na kontinuálnu lamináciu dosiek pre výrobu laminátových plávajúcich podláh včera uviedol do prevádzky prešovský Kronospan Slovakia. Investičná akcia za vyše 250 miliónov korún zahŕňala rekonštrukciu odstavenej budovy, v ktorej pôvodne bola píla, demontáž starej a montáž novej technológie. Približne polovicu vynaložených prostriedkov predstavovali náklady na kúpu lisu od špičkového nemeckého výrobcu Hymen. Prídavné zariadenia novej technologickej linky vyrobila firma Polytrans z Prešova, ktorá je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Kronospanu.
Ako uviedol konateľ spoločnosti Dušan Šneider, laminované dosky doteraz nakupovali v Poľsku a Nemecku. Výrobou tohto polotovaru zníži prešovský závod svoju závislosť od dovozu rádovo o stovky miliónov korún ročne a posilní tak konkurencieschopnosť svojich výrobkov. "Zlacnenie výroby laminovaných polotovarov povedie k nižšej cene aj finálneho produktu, čiže plávajúcich podláh. To by v konečnom dôsledku malo priniesť rast ich predajnosti a následne i zvýšenie produkcie plávajúcich podláh v Prešove," zdôraznil D. Šneider.
Nová technologická linka umožní výrobu laminátových podláh na báze drevotriesky - od spracovania odpadového dreva, prevažne z lesov na území východného Slovenska, cez výrobu tenkej drevotriesky a laminovanie na lise, až po frézovanie a balenie. Linka však dokáže laminovať i MDF a HDF, čiže stredne a vysoko husté vláknité dosky. "Je to na území Slovenska, Česka a širšieho regiónu strednej Európy úplne nový produkt. Pri plnej kapacite produkcie, ktorú by sme chceli dosiahnuť do roka, dokážeme mesačne olaminovať 1,2 až 1,3 milióna štvorcových metrov dosiek," povedal konateľ.
Na novej linke našlo uplatnenie 15 pracovníkov, ktorí boli zaškolení v sesterskom závode v Rakúsku. S realizáciou investície sa začalo v apríli tohto roku demontážou starej technologickej linky. V októbri sa začali prevádzkové skúšky, oživovanie novej technológie a skúšobná prevádzka.
Podľa informácie D. Šneidera Kronospan v tomto roku očakáva mierny zisk pri medziročnom náraste tržieb o 15 až 20 percent. Ten by mal presiahnuť 2,5 miliardy korún. Okolo 90 percent produkcie podnik vyváža, zvyšok umiestňuje na slovenskom trhu. Cieľovými krajinami exportu je prakticky celá Európa, najmä však juhovýchodná, stredná a východná časť starého kontinentu, ale aj krajiny Ázie a Afriky. Celkové investície, ktoré doteraz Kronospan v Prešove zrealizoval, už presiahli 2,2 miliardy korún.

Vyše dvadsať závodov v Európe a Číne
Medzinárodná skupina Kronospan pôsobí v 20 krajinách Európy a v Číne, v ktorých má viac ako 20 výrobných závodov. Nadnárodná spoločnosť kúpila krachujúci drevospracujúci závod Drevokombinát v Prešove v roku 1997. Kronospan Slovakia tvoria v súčasnosti tri prevádzky. Prvá sa zaoberá výrobou surovej a laminovanej drevotriesky, druhá výrobou plávajúcich podláh a dosiek z lepeného dreva (tzv. škárovky) a v tretej prevádzke sa vyrábajú stroje a zariadenia pre drevospracujúci priemysel. Celkovo v spoločnosti našlo pracovné uplatnenie 397 zamestnancov.

Vývoj obratu spoločnosti Kronospan Slovakia (mil. Sk)          
           
1996 * 1998 2000 2001 2002  
120 440 1 150 2 000 2 300  
           
Za prvých desať mesiacov roku 2003 podnik dosiahol obrat 2 230 mil. Sk.          
* ešte ako Drevokombinát          
Zdroj: Kronospan Slovakia, s. r. o.          

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:04