StoryEditor

Investičný apetít v Kechneci neustáva

17.06.2010, 00:00

Príchod ďalšieho významného investora do priemyselného parku Kechnec pri Košiciach, ktorý by mal zamestnať okolo päťsto ľudí, je už takmer istý. "Rokovania s významnou americkou firmou zvučného mena sú pred koncom. Jej zástupcovia nedávno navštívili obec a Košice," potvrdil HN starosta Jozef Konkoly. Má ísť o dodávateľa automobilového a leteckého priemyslu, o ktorom sa už dlhšie hovorí. Pôjde o produkciu s vysokou pridanou hodnotou určenou prevažne pre vysokoškolákov. Meno investora zatiaľ nie je známe. "Viažu nás prísne dohody mlčanlivosti a v žiadnom prípade ich neporušíme. Američania chcú sami oznámiť svoj zámer a čoskoro sa dozviete, o koho ide," ubezpečil starosta. Ako dodal, rokovania vedie obec i s dánskou firmou, ktorá by mohla vytvoriť do dvesto pracovných miest.

Rozširujú sklad
Rozšírenie prevádzky pripravuje aj plechovkárenský gigant, americká spoločnosť Crown Bevcan, ktorá len nedávno otvorila v parku závod na výrobu hliníkových obalov na nápoje. V prvej etape do neho investovala štyridsaťdva miliónov eur a zamestnala viac ako sto osôb. Druhú etapu pripravuje na leto. Pôjde o vybudovanie skladovej haly s plochou vyše deväťtisíc štvorcových metrov, ktorá bude slúžiť na uloženie plechoviek a baliacich materiálov. Sklad by mal poňať dvadsaťdňovú výrobu a vytvoriť tak i dostatočnú rezervu pre prípad zvýšenia produkcie. Súčasná skladovacia kapacita závodu je pätnásť miliónov plechoviek, čo je výsledok päťdňovej výroby.
"Sme pripravení podľa situácie na trhu výrobu v budúcnosti rozšíriť a prijať približne rovnaký počet ďalších ľudí," uviedla Caroline Archer, riaditeľka pre marketing spoločnosti Crown Bevcan Europe&Middle East. Stavba skladu skoro za päť miliónov eur by mala byť hotová do konca budúceho roka.

Obec postavila centrum
Investíciu do rozšírenia parkovacích miest má v pláne spoločnosť Getrag-Ford, ktorá sa zaoberá produkciou automatických prevodoviek. V najbližších štyroch rokoch mieni pre potreby svojho výrobného závodu zriadiť do päťsto nových parkovacích miest za takmer deväťstotisíc eur. V investíciách nezaostáva ani samotná obec, ktorá postavila za milión dvestotisíc eur nové spoločenské centrum. Ponúka ubytovanie, stravovanie, kongresové priestory, bowling a relaxačné služby. Jeho súčasťou sú i kancelárie pre podnikateľov.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:51