StoryEditor

Lodenice vyrábajú ďalšie plavidlá

26.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nákladná námorná loď typu Rýn opustila bazén Slovenských lodeníc Komárno so sídlom v Bratislave. Jej cieľom je prístav v rumunskej Konstanci, kde sa uskutoční znovumontáž kormidelne a po plavebných skúškach loď v polovici júla odovzdajú zákazníkovi. V komárňanských lodeniciach začali loď stavať v novembri 2001 pre nemeckého zákazníka Ottmüller. Keďže Eximbanka odstúpila od financovania plavidla a problémy s kapitálom nastali aj u odberateľa, stavba bola do februára tohto roku zastavená. Rozbehla sa po uzatvorení kontraktu s nemeckou rejdárskou firmou Strahlmann a po poskytnutí komerčného úveru Eximbankou. Plavidlo bolo dohotovené v kontrahovanom termíne. Pri prevzatí zaplatí zákazník lodeniciam približne 4,3 milióna eur.
V súčasnosti sú v komárňanských lodeniciach rozostavané dve nákladné námorné lode typu Leda pre firmu Bockstiegel, ktorých financovanie zabezpečuje Eximbanka s čiastočnou štátnou zárukou. V týchto dňoch sa začala stavba ďalších dvoch plavidiel typu Rýn pre rejdárstvo Strahlmann, na ktorú poskytla komerčný úver Eximbanka. V júli sa začnú práce na stavbe ďalšieho plavidla typu Leda poháňaného ťažkým plavidlom pre nemeckú firmu Briese. Do konca roku k nemu pribudne ešte jedno plavidlo typu Rýn s výrobným číslom 2955, dve Ledy pre nového nemeckého zákazníka a nákladnú loď typu Main pre firmu Bojen. Prelomovým výrobkom SLKB by sa mal stať Rýn 2955, na ktorú poskytne firme komerčný úver nemenovaná slovenská banka.
"Bude to prvý prejav dôvery slovenských bánk voči jedinej slovenskej lodiarskej firme, ktorá sa napriek veľkému záujmu trhu o jej výrobky už roky borí s finančnými problémami," uviedol obchodný riaditeľ lodeníc Roman Skala. Dodal, že komerčný úver bude finančným zdrojom aj pre stavbu plavidla Main, dve Ledy bude financovať Eximbanka s čiastočnou štátnou zárukou.
V SLKB pracuje v súčasnosti 817 zamestnancov, zo stovky pracovníkov, ktorých prepustenie avizoval krízový manažér úradu práce začiatkom roka, bolo dosiaľ prepustených osem technickohospodárskych, štyria nevýrobní pracovníci a 18 výrobných robotníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 15:28