StoryEditor

Ženy z textiliek zdvihli ruky za štrajk

09.08.2010, 00:00

Tristosedemdesiat zamestnancov textiliek Kali Agro a Slo.vi v Hencovavciach pri Vranove by malo začať štrajkovať. Rozhodli o tom v piatok hlasovaním. "Podľa neoficiálnych výsledkov okolo deväťdesiat percent ľudí v dvoch pracovných zmenách zdvihlo za štrajk ruky. Postačuje to na to, aby mohol byť v súlade so zákonom vyhlásený," povedal Jozef Balica, člen predsedníctva OZ Kovo, ktorý viedol vyjednávania s vedením firiem.

Nevedia sa dohodnúť
Ide o kapitálovo prepojené prevádzky s talianskym vlastníkom. Podľa Balicu musí ešte výsledky hlasovania potvrdiť odborová rada, ktorá štrajk vyhlási. Mohlo by sa tak stať o dva týždne, firmy majú v súčasnosti celozávodnú dovolenku. Personálna riaditeľka Marcela Pohlová považuje takýto prístup za podraz. "Ustúpili sme, chceli sme sa dohodnúť, ale takto..." reagovala. Prevažne ženy, ktoré šijú pančuchy, žiadajú predovšetkým vyššie mzdy i lepšie pracovné podmienky. Podľa odborárov dostávajú priemerne mesačne v hrubom okolo tristotridsať eur. "Chceli sme zvýšenie o dve percentná a motivačnú variabilnú zložku mzdy, čo by znamenalo 55 eur navyše," vysvetlil Balica. Vedenie minulý týždeň ponúklo zvýšenie miezd o percento a vyplatenie variabilnej zložky podmienilo stopercentnou dochádzkou a výkonmi podľa normy.

Boja sa noriem
"Výkonnostné normy sú zle nastavené, málokto ich vie splniť, a tak by sme tie peniaze nikdy nedostali," tvrdí jedna zo šičiek. Pohlová priznáva, že platy sú iba o niečo vyššie, ako je minimálna mzda a ženy dostávajú dve eurá na hodinu. Firmy podľa nej zápasia s poklesom objednávok. Vyjednávanie o mzdách sa začalo ešte v apríli, ale bolo neúspešné, a tak začiatkom minulého mesiaca vstúpili zamestnanci do štrajkovej pohotovosti. Svoje požiadavky na vyššie mzdy opierali najmä o fakt, že iná firma VSK toho istého majiteľa, s tou istou pracovnou náplňou v Humennom, platí za rovnakú prácu viac. "Zarábajú tam aj o sto eur viac," tvrdí Balica. Podľa personálnej riaditeľky však firmy nemožno porovnávať, pretože je v nich výroba inak rozbehnutá. Obe dostali na vytvorenie dvestopäťdesiatich pracovných miest štátnu podporu.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:09