StoryEditor

Európe hrozí nedostatok elektriny

26.06.2003, 00:00

Európsky energetický sektor počíta s priostrujúcim sa nedostatkom elektrickej energie. Prezident Združenia európskych výrobcov elektrickej energie (Eurelectric) Hans Haider pri príležitosti konferencie v Prahe upozornil, že v nasledujúcich 30 rokoch budú musieť vzniknúť elektrárne s kapacitou 600 tis. megawattov, čo zodpovedá celkovej kapacite elektrární v Európskej únii.
Podľa údajov denníka Die Presse združenie odhaduje potrebné investície na 500 mld. eur. Výstavba nových elektrární sa týka aj Rakúska, kde H. Haider uvažuje o plynovej elektrárni s výkonom 400 megawattov. Toto nové zariadenie by malo vzniknúť na juhu Rakúska a nahradí elektráreň Voitsberg, ktorá bude od národnej siete odpojená o tri roky. Severná časť krajiny disponuje výrazným prebytkom výrobných kapacít a navyše južné oblasti vzhľadom na nedostatočnú kapacitu vedení v smere sever -- juh nie je možné dostatočne zásobovať.
H. Haider pritom nevidí riešenie vo veterných elektrárňach, keďže ich činnosť nie je možné presne naplánovať pre stále sa meniace poveternostné podmienky. Podľa názoru združenia Austria Hydro Power prudko sa rozvíjajúca oblasť veternej energetiky môže spôsobiť preťaženie národnej siete. Prezident združenia Herbert Schröfelbauer uvádza, že v súčasnosti sú naplánované veterné elektrárne s výkonom viac než tisíc megawattov, čo predstavuje 7 % celkovej kapacity rakúskych elektrární. Problém spočíva v nabaľovaní veternej energie, kým v prípade výpadku pre slabý vietor musia spoločnosti okamžite zabezpečiť prísun dodatočnej energie. To tlačí siete na hranice únosnosti a vlani spôsobilo škody vo výške 15 až 20 mil. eur. Ťažkosti vyvoláva aj spomínaná nízka kapacita siete v smere sever -- juh, kde má dodatočný uzol v Štajersku vzniknúť do roku 2006 s nákladmi 120 mil. eur. Okrem toho Rakúsko plánuje do roku 2015 za 240 mil. eur rozšíriť kapacitu spojenia západ -- východ.
H. Haider je presvedčený, že časť potrebných kapacít vznikne v Rusku, keďže Európa disponuje len obmedzeným množstvom lokalít vhodných na výstavbu elektrární. Podľa jeho názoru je v záujme samotného Ruska, aby vyvážalo aj elektrickú energiu. Ruskí dodávatelia už dnes žiadajú Brusel, aby im otvoril európsky trh a argumentujú pritom závislosťou Európy od ruského zemného plynu. Nevyhnutným predpokladom je však napojenie ruskej siete na európsku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:09