StoryEditor

Hyundai potvrdil plán Daimleru

13.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecká automobilka DaimlerChrysler predá svoj podiel v juhokórejskej automobilke Hyundai Motor v hodnote jednej miliardy dolárov. Oficiálne to včera oznámila spoločnosť Hyundai.
Oba koncerny tento krok naznačovali už dávnejšie. Juhokórejský výrobca zatiaľ neuviedol, kto 10,5-percentný balík akcií po nemeckej automobilke odkúpi. Hyundai sa totiž po ukončení spolupráce s DaimlerChryslerom bude pravdepodobne snažiť nájsť nového investičného partnera, ktorý by mu dopomohol k cieľu prepracovať sa do prvej päťky na svetovom automobilovom trhu.
DaimlerChrysler tak čoraz viac prerušuje svoje kontakty na ázijskom automobilovom trhu. Predajom spomínaných akcií však teraz DaimlerChrysler zarobí, keďže do kúpy akciového balíka v automobilke Hyundai investoval v roku 2000 zhruba 400 miliónov dolárov, čo je o vyše polovicu menšia suma ako súčasná trhová hodnota tohto podielu. Dlho očakávané rozhodnutie o predaji akcií v Hyundai nasledovalo po aprílovom oznámení nemeckej automobilky, že koncern zastaví finančnú podporu svojmu japonskému partnerovi Mitsubishi Motors. Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:08