StoryEditor

Šírava a Domaša sa zlej sezóny neboja

01.07.2010, 00:00

Letná turistická sezóna, ktorá sa v týchto dňoch začína pri najväčších východoslovenských vodných plochách, by mala byť lepšia ako vlani. Myslia si to, napriek obavám z dozvukov povodní, podnikatelia v cestovnom ruchu pri Zemplínskej šírave a Domaši.

"Som optimista. Chaty sú vypredané a ak vyjde počasie, bude to dobré," zdôrazňuje Ján Ďurovčík, prezident Regionálneho turistického združenia Zemplín. Na počasie sa spolieha i Miroslav Fečko, starosta obce Bžany, ktorá spravuje strediská Tišava a Valkov pri Domaši.

Chýba investor
Dlhodobo vysoká hladina Šíravy, ktorá znečistila pláže, spôsobila strediskám problémy. Museli ich opätovne čistiť, ale cez víkend už boli vody zemplínskeho mora pre turistov otvorené. Pribudli pri nich nové služby, obnovili sa ubytovacie zariadenia a investovalo sa aj do atrakcií. Vyrástlo tiež niekoľko nových hotelov a penziónov, viaceré prešli kompletnou rekonštrukciou. Strategický investor však Šíravu dosiaľ obchádza. Dlho pripravovaný projekt akvaparku v stredisku Kaluža potrebuje peniaze na dokončenie vrtu k termálnej vode a podľa starostu Jána Čuchrana sa potom nájdu i investori. "Konečne sa toľko kritizovaný výzor stredísk i služby priblížia západnému štandardu," hovorí Ďurovčík.

Najmä domáci
Zemplínska šírava by chcela zažiť takú sezónu, aká bola pred dvoma rokmi, keď prišlo najviac turistov v poslednom období. Medzi hosťami prevládajú domáci, zo zahraničných je najviac Čechov, Poliakov a Maďarov, objavujú sa i Ukrajinci. "Mali sme už niekoľko rodín s deťmi z Českej republiky. Prichádzajú i Holanďania, zopár zvedavých Japoncov a Izraelčanov, ktorí však skôr pátrajú po predkoch," vysvetľuje pracovníčka Turistického informačného centra v Michalovciach. Bžany investovali pri Domaši do vybavenia pláží solárnymi sprchami a novými prezliekacími boxmi, nakúpili nové plavidlá, v kempe zabezpečili kamerový systém a pripojenie na internet. "Ak bude na našich plážach denne okolo päťtisíc ľudí, budem spokojný," dodáva starosta Fečko.
Alexander Buzinkay

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:27