StoryEditor

Nehnuteľnosti nájdu svoje dno najskôr v prvom polroku

19.11.2009, 23:00

Po páde cien nehnuteľností vraj obrat tak skoro nepríde. "Prudký nárast, aký sme zažili v predchádzajúcich rokoch, je len veľmi málo pravdepodobný," tvrdí Dávid Dereník.

Klesnú ešte ceny bytov na Slovensku aj v ďalšom štvrťroku?
Očakávame, že ceny bytov budú klesať aj naďalej, no pomalším tempom a nie vo všetkých kategóriách či regiónoch. Cenovo dostupnejšie menšie a staršie byty sa už postupne približujú k svojmu minimu.
 
A čo novostavby?
V prípade novostavieb očakávame, že budú developeri nútení nalákať zákazníkov zľavami či pribalením rôznych "grátis" doplnkov. Niektorí developeri už začali ponúkať svoje nehnuteľnosti formou podnájmu a možnosťou následného odkúpenia po niekoľkých rokoch, iní zase lákajú výbavou niektorých izieb, či parkovacím miestom zdarma. Za takýchto podmienok majú developeri vyššiu šancu obchod naozaj uskutočniť.
 
Kedy sa dá očakávať úplne pozastavenie pádu cien bytov?
Zastavenie v poklese cien bytov môžeme pravdepodobne očakávať najskôr v prvej polovici budúceho roka.

Potom teda nastane ich opätovný rast?
Nie, v najbližších rokoch budú ceny bytov skôr stagnovať. Prudký nárast, aký sme zažili v predchádzajúcich rokoch, je len veľmi málo pravdepodobný.

Čo by mal kupujúci najviac zvážiť pri kúpe bytu?
V súčasnosti by mal lepšie zvážiť klady a zápory svojho výberu či spôsobu úročenia hypotéky, ktorý mu ponúka banka. V súčasnosti si predavajuci viac cení, že našiel protistranu a tak je časovo väčší priestor na dôkladne zváženie nákupu. Za výrazným poklesom cien stojí najmä rastúca nezamestnanosť, nízka kúpyschopnosť obyvateľstva, zmeny vo výške poskytovaných hypoték, ako aj čakanie kupujúcich na ešte nižšie ceny.
 
Ako sa správajú banky k ľuďom, ktorí si chcú kúpiť byt?
Banky už spravidla neposkytujú hypotéky na celkovú cenu bytu, a tak si musí kupujúci približne pätinu z ceny nehnuteľnosti financovať sám, čo v niektorých regiónoch predstavuje nemalú sumu. V minulosti klient mohol získať výnimočne celú sumu hypotéky alebo mal úver rozdelený na 80 percent hypotéka a 20 percent spotrebný úver. Teraz banky spravidla ponúkajú maximálne 10 percent spotrebný úver k 80 percentám hypotéky. Spotrebny úver je samozrejme úročený vyššou úrokovou sadzbou.
  

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:04