StoryEditor

Philip Morris pred krachom?

03.04.2003, 00:00

"Cigaretový koncern Philip Morris už nemôže viac platiť miliardové pokuty, ktoré požadujú americké súdy. Philip Morris nie je finančne schopný platiť enormné odškodné," cituje právnu zástupkyňu spoločnosti Denisu Keaneovú časopis Spiegel. Podľa jej kolegu Williama Ohlemeyera firma nemá požadovaných 12 mld. USD.
Obaja právnici sa pritom odvolávajú na najnovšiu pokutu. Sudca Nicholas Byron totiž dospel k záveru, že cigaretový koncern vo svojej reklame na ľahké cigarety zavádzal fajčiarov o zdravotných rizikách fajčenia.
W. Ohlemeyer uvádza, že tak vznikla nemožná situácia, keďže podľa právneho poriadku spoločnosť musí na súde deponovať zálohu vo výške 12 mld. USD, kým sa určí celková výška pokuty. So svojím názorom však nie je osamotený, keďže aj ratingové agentúry to považujú za nereálne a jedna z nich dokonca znížila rating materskej spoločnosti Altria na rizikový stupeň. Akcie Philip Morris sa vzápätí prepadli na nové tohtoročné minimum pod 30 USD.
To však nie je všetko. Philip Morris, ktorého prevádzkový zisk vlani dosiahol zhruba 5 mld. USD, musí do polovice apríla uvoľniť 2,5 mld. USD, čo predstavuje jeho podiel na mimosúdnom vyrovnaní cigaretových koncernov so štátmi USA. Mnohé z nich pritom tieto peniaze zabudovali do svojich rozpočtov, napríklad, Illinois vlani dostal približne 150 mil. USD a ani v tomto roku sa peňazí nevzdá. Štátna prokurátorka Lisa Madiganová preto označila varovanie koncernu za chatrnú výhovorku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:20