StoryEditor

Nízke dane v Estónsku lákajú investorov

28.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Estónska metropola Tallinn prežíva hospodársky boom, ktorý malej krajine priniesol pomenovanie baltský tiger. Trh s nehnuteľnosťami je tesne na hranici prehriatia a o apartmány v početných novostavbách sa už neuchádzajú len zahraniční kupci, uviedol nemecký denník Handelsblatt.
Estónsko s rastom hrubého domáceho produktu vo výške 5 percent patrí spolu s ostatnými pobaltskými krajinami Lotyšskom a Litvou k ťahúňom rastu v Európe. Ekonómovia na budúci rok predpovedajú ešte vyšší, až 6-percentný hospodársky rast. Estónsko sa vo svojej najnovšej histórii od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991 až do svojho tohtoročného májového vstupu do Európskej únie rozvíja najväčšou rýchlosťou. Tak ako v žiadnej inej novej členskej krajine EÚ sa v Estónsku dôsledne liberalizovalo, privatizovalo a zlikvidovali sa posledné znaky plánovaného hospodárstva. Privatizácia je takmer uzavretá: Vyše troch štvrtín celkového hospodárskeho výkonu krajiny sa pripisuje súkromným podnikom.
Súčasný 36-ročný premiér Juhan Parts, najmladší šéf vlády v Európe, vedie striktný kurz trhového hospodárstva, a to aj v daňovej politike. Ak firma ponechá zisky v podniku, nemusí zaplatiť žiadne dane, inak je to 26 %. Parts odmieta výčitku z daňového dampingu: "Podniky musia mať možnosť usadiť sa tam, kde vidia najlepšie šance," povedal pre Handelsblatt.
Až 70 % zahraničných investícií pochádza z Fínska a zo Švédska. Vďaka platom, ktorých výška je sedminou európskeho priemeru, prichádzajú do Estónska koncerny ako Ericsson a Nokia. To sa pozitívne prejavuje na nezamestnanosti. Tá vlani klesla takmer o dva percentuálne body na 9,5 %.
Problémom je enormný deficit bežného účtu platobnej bilancie, ktorý vlani dosiahol 14 % HDP. Tento rok by mal mierne klesnúť vďaka tomu, že export rástol silnejšie ako import.
Estónsko, ktoré by malo vstúpiť do mechanizmu výmenných kurzov ERM2, aby mohlo v roku 2007 zaviesť euro, spĺňa aj ďalšie konvergenčné kritériá. Solídna rozpočtová politika viedla k prebytku 2,6-percenta HDP. Aj miera inflácie v rozmedzí 2,5 až 3 %, zaisťuje eurolístok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:54