StoryEditor

Stavebné práce sa začnú až na jar

10.09.2003, 00:00
So stavebnými prácami na novom ťažobnom komplexe soli v Zbudzi sa bude môcť začať najskôr až na jar budúceho roku. Celkové náklady na ukončenie diela, ktoré budú známe po ukončení projektovej dokumentácie, sa odhadujú na 600 až 920 mil. Sk. Ložisko v Zbudzi sa bude môcť využívať mnoho rokov, keďže geologické vyťažiteľné zásoby sa odhadujú na 82 mil. ton soli, pričom Solivary dokážu ročne spracovať približne len 300 tis. ton.

Uplynulý banícky rok, ktorý trvá od 1. septembra do 31. augusta nasledujúceho roka, bol pre Solivary Prešov podľa ich generálneho riaditeľa Michala Farbakyho úspešnejší ako ten predchádzajúci, čo dokumentuje aj rast priemernej mzdy 225 zamestnancov podniku (bez manažmentu) o 2 820 Sk, tá v súčasnosti dosahuje 17 890 Sk.
Prioritou väčšinového vlastníka spoločnosti, Nováckych chemických závodov, je dostavba ťažobného a spracovateľského závodu v Zbudzi a Michalovciach, ktorá zaostáva už päť rokov. Momentálne sa realizujú projektové a dokumentačné práce, ktoré si vyžiadajú asi 30 mil. Sk. Tie totiž Naftoprojekt Poprad, predchádzajúci generálny dodávateľ diela, po tom, ako sa dostal do konkurzu, nedodal. Neskôr bolo treba projektovú dokumentáciu takmer celú zmeniť. Termín jej odovzdania je 31. október 2003. "Je to už po stavbárskej sezóne, takže najskôr budeme môcť začať so stavebnými prácami v marci alebo apríli budúceho roka. Ak sa začnú, do 18 mesiacov sa začne sypať soľ," konštatuje M. Farbaky.
Celkové náklady na ukončenie diela budú známe po ukončení projektovej dokumentácie, odhadujú sa na 600 až 920 mil. Sk. Financie by podľa generálneho riaditeľa nemali byť brzdou dokončenia ťažobného komplexu a aj technologicky je dielo takmer úplne zabezpečené. Potrebné je doviezť ešte asi 20 % plánovanej technológie z Nemecka a zo Švajčiarska. Ložisko v Zbudzi sa bude môcť využívať mnoho rokov, keďže geologické vyťažiteľné zásoby sa odhadujú na 82 mil. ton soli, pričom Solivary dokážu ročne spracovať približne len 300 tis. ton.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:21