StoryEditor

Austrália v rozhovoroch s USA neustúpi

08.02.2004, 23:00

Rozhovory o vytvorení zóny voľného obchodu medzi Austráliou a Spojenými štátmi americkými môžu úplne zlyhať pre nezhody vo viacerých oblastiach, no najväčšie spory oboch krajín vznikli pre poľnohospodárske dotácie. Neochota Spojených štátov otvoriť svoj trh austrálskym vývozcom hovädzieho mäsa a cukru môže s najväčšou pravdepodobnosťou rokovania ukončiť bez dosiahnutia pozitívnych výsledkov. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Americkí farmári vystavujú pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA najvyšších predstaviteľov pod silný tlak, ktorý im doslova zväzuje ruky v tejto oblasti. Oblasť poľnohospodárstva a dotácie spôsobili zlyhanie rozhovorov aj pri nedávnych rokovaniach o voľnom obchode s juhoamerickými krajinami. Rokovania o voľnom obchode Amerík trvali niekoľko mesiacov, no rozhovory sa zablokovali po tom, čo Brazília a ostatné krajiny požadovali voľný prístup na poľnohospodársky trh v USA. Dotácie, ktoré získavajú americkí farmári, znižujú však konkurencieschopnosť farmárov z ostatných krajín.
Austrália bude pokračovať s USA v rozhovoroch o dohode o voľnom obchode medzi oboma krajinami, hoci ani jedna zo strán nechce ustúpiť v kľúčových oblastiach. Problémy sa nepodarilo prekonať ani počas dlhých rokovaní amerického obchodného splnomocnenca Roberta Zoellicka a austrálskeho ministra obchodu Marka Vaileho, ktoré sa konali vo Washingtone.
Hoci ani jedna z rokujúcich strán neuviedla presne, ktoré oblasti sú sporné, analytici na základe predchádzajúcich vyjadrení oficiálnych predstaviteľov uvádzajú, že prekážky na podpis dohody sa zrejme nepodarilo prekonať. USA odmietajú otvoriť austrálskej konkurencii hlavne svoj starostlivo chránený trh s cukrom. Američania by, naopak, chceli reformu austrálskeho farmaceutického programu, orientovaného na predpisovanie lacných liekov. Tvrdú pozíciu v rokovaniach v rozhlase obhajoval aj austrálsky premiér John Howard.
Predstavitelia americkej strany uviedli, že počet sporných okruhov v rokovaniach klesol, ale niektoré závažné prekážky ešte bránia dosiahnutiu dohody.
Vzťahy medzi Austráliou a USA ani súčasné nezhody nemôžu narušiť. Ich dobré vzťahy sa potvrdili aj v úzkej spolupráci počas vojny v Iraku a Afganistane. Pozorovatelia veria, že práve americkému prezidentovi George W. Bushovi a austrálskemu premiérovi Howardovi sa podarí neúspešné rokovania zachrániť. Vzhľadom na predvolebný rok pozorovatelia nepredpokladajú, že by americká vláda pristúpila k prehodnoteniu poľnohospodárskych subvencií a rozhodla sa pre ich redukciu v čase, keď potrebuje podporu čo najväčšieho kruhu voličov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:36