StoryEditor

Babcock Borsing má nového šéfa

11.07.2002, 00:00

Po neúspešných rokovaniach o záchrane spoločnosti Babcock Borsig, vymenovala dozorná rada nového predsedu predstavenstva. Stal sa ním Horst Piepenburg, odborník na platobnú neschopnosť z Düsseldorfu, ktorý sa ma pokúsiť o reštrukturalizáciu insolventného koncernu. Vedením finančnej oblasti bol poverený Helmut Balthasar. Obaja boli prijatí do funkcií na obdobie jedného roka. Ostatní členovia predstavenstva Ludger Kramer a Gerd Woriescheck zostávajú na svojich postoch.
Düsseldorfský právnik H. Piepenburg získal skúsenosti s platobnou neschopnosťou počas 20 rokov, keď vyhral viac ako 1 500 procesov týkajúcich sa práve insolventnosti. Tým sa stal aj jedným z 20 ľudí v Nemecku, ktorí sú najuznávanejšími odborníkmi v tejto oblasti. V súčasnosti je H. Piepenburg aj členom v rade veriteľov spoločnosti Kirch Media. V nemeckom zväze advokátov je H. Piepenburg predsedom pracovnej skupiny zaoberajúcej sa legislatívou platobnej neschopnosti a sanácie.
Nemecký kancelár Gerhard Schröder v utorok vyhlásil, že platobnú neschopnosť spoločnosti spôsobili chyby manažérov. Teraz sa má celá činnosť zamerať na záchranu väčšej časti pracovných miest. Po zlyhaní pokusov o záchranu Babcocku má o budúcnosti 22 tis. zamestnancov rozhodnúť konanie o insolventnosti. Podľa správy, ktorú uverejnilo periodikum Welt, existujú už konkrétne plány na rozbitie podniku na menšie časti. Veritelia už mali rokovať pred niekoľkými dňami s francúzskou spoločnosťou Alstom o možnom odpredaji jednotlivých častí podniku. Okrem toho sa má predať aj 25-percentný podiel v leteckých opravovniach HDW v priebehu nasledujúcich 6 týždňov, a to aj bez súhlasu valného zhromaždenia.
Problémy s prežitím bude mať aj rakúska dcérska spoločnosť Austrian Energy, ktorá dosahuje pozitívne hospodárske výsledky. Za minulý rok vykázala zisk 4 mil. eur. Svoj zisk však Austrian Energy musí odviesť koncernovej spoločnosti, ktorá má na starosti riadenie likvidity. Tá zasa, naopak, poskytuje prostriedky, ktorými si Austrian Energy zabezpečuje vstupné zdroje. Ak sa však tento zdroj v dôsledku insolventnosti materskej spoločnosti stratí, mohlo by spôsobiť problémy aj Austrian Energy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:52