StoryEditor

Referendum o zmene EdF

21.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Až 500 000 ľudí podpísalo apel francúzskych odborov CGT, v ktorom žiadajú uskutočnenie referenda o plánovanej zmene energetických koncernov Electricité de France (EdF) a Gaz de France (GdF) na akciové spoločnosti.
Podpisy vo štvrtok odovzdali v Elyzejskom paláci, úradnom sídle prezidenta Jacqua Chiraca, ktorý má vo Francúzsku kompetencie rozhodnúť o vypísaní referenda.
"Apelujeme na rozum šéfa štátu. Adresovali sme mu oficiálny apel," zdôraznil predstaviteľ odborového zväzu CGT Maurice Marion. Oddnes štartuje CGT rozsiahlu akciu s názvom Robin Hood, ktorej cieľom je zadarmo zásobiť elektrinou 250 000 francúzskych domácností so slabými príjmami.
Zamestnanci spoločností EdF a GdF od začiatku minulého týždňa protestujú početnými štrajkami a demonštráciami proti zmene štatútov ich spoločností, o čom sa od utorka diskutuje v Národnom zhromaždení.
V rámci protestu boli čiastočne prerušené aj dodávky elektriny do mnohých verejných budov. V súvislosti s týmito akciami, ktoré sa posudzujú ako ilegálne, i vecnými škodami, bolo na EdF podaných už 100 trestných oznámení.
Po tom, čo ostali bez elektriny súkromné domy francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina a viacerých členov vlády, ako aj Elyzejský palác, bola vo štvrtok jednu hodinu bez prúdu aj Eiffelova veža, najnavštevovanejšia pamiatka Paríža. Na Champs-Elysees museli kvôli výpadku prúdu zatvoriť viacero obchodov. Kvôli protestným akciám sa produkcia elektriny vo štvrtok podľa údajov EdF znížila o 6 000 megawattov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:02