StoryEditor

Británia mení energetickú politiku

24.02.2003, 23:00

Britská vláda zverejnila ambiciózny plán na prechod krajiny k využívaniu čistejších foriem energie, ktorý výrazne obmedzí využívanie energie z jadra a fosílnych palív.
Podľa dlhoočakávanej tzv. bielej knihy energetiky, ktorá podrobne rozoberá jednotlivé kroky na zníženie obsahu oxidu uhličitého v ovzduší, by sa mal obsah CO2 do roku 2050 znížiť o 60 % oproti hodnotám z roku 1990. Plán počíta aj s postupným zatváraním jadrových elektrární, ktoré sa na celkovej spotrebe elektrickej energie v Británii podieľajú v súčasnosti 25 %. Namiesto tejto formy energie počíta Londýn s výraznejším využívaním energie z vetra, slnka a morského príboja. Biela kniha, navyše, ráta s tým, že približne 10 % elektrickej energie by obyvatelia Británie mali do roku 2010 získavať z obnoviteľných zdrojov (dnes sú to 3 %), pričom za ďalších 10 rokov by sa toto percento malo zvýšiť už na 20.
Ako však uviedla BBC, podľa viacerých analytikov spôsoby, akými sa Londýn chystá znížiť obsah oxidu uhličitého v ovzduší, nie sú práve najvhodnejšie, pretože bez jadrových elektrární sa mu to len ťažko podarí. Šestnásť britských jadrových elektrární dosiahne svoj "dôchodkový vek" približne do 30 rokov a biela kniha nepredpokladá, že sa budú stavať nové.
Plán s nadšením privítali viaceré ekologické skupiny, ekonómovia a zástancovia jadrovej energie ho však neschvaľujú. Podľa niektorých z nich sú tieto plány britskej vlády nekompetentné a dokonca nebezpečné. Jadrová energia neprodukuje žiadne skleníkové plyny, takže jej obmedzovanie je nepochopiteľné a čo sa týka veternej energie, tá je nielenže závislá od momentálneho počasia, ale je aj poriadne drahá. Londýn nepopiera, že zmena kurzu na ekologické energie bude znamenať zvýšenie cien pre domácnosti od 5 do 15 %, cien elektrickej energie pre podniky o 25 % a ceny zemného plynu pre podniky o 30 %.
Obavy vyjadrili aj analytici, ktorí poukázali na fakt, že do roku 2010 sa Británia stane čistým dovozcom energie, prvýkrát od priemyselnej revolúcie, čo bude mať vážne ekonomické a politické následky. Okrem toho, ak by jadrovú mala nahradiť veterná energia, muselo by sa postaviť až 20 tis veterných turbín, čo by znamenalo dĺžku celej Británie. Londýn už uviedol, že bude hľadať aj iné spôsoby uchovávania CO2 tak, aby nemohol poškodzovať životné prostredie, napr. jeho uskladnením v podzemných tankoch. Plán však vôbec nerieši problém emisií, ktoré produkujú dopravné lietadlá, pričom práve tie sa každý rok podieľajú na celkovom objeme emisií v ovzduší čoraz väčším dielom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 13:54