StoryEditor

Štátne koncerny na predaj

15.07.2003, 00:00

Francúzska vláda má pred sebou ambiciózny privatizačný program, keďže v tohtoročnom rozpočte naplánovala privatizačné príjmy v objeme 8 mld. eur. Podľa informácií denníka Die Welt sa však vláde doteraz podarilo úspešne predať akurát podiel v banke Crédit Lyonnais, čo do štátnej pokladnice prinieslo 2,2 mld. eur.
Ako prvá je na rade letecká spoločnosť Air France, kde chce štát znížiť svoj podiel z 54,5 pod 20 %. Môže sa tak stať už v druhej polovici tohto roka, keď sa očakáva oživenie hospodárskeho rastu a zotavenie akcií Air France.
Na predaj je aj France Télécom, hoci zatiaľ skôr v teoretickej rovine. Ministerstvo financií plánuje schváliť dva zákony, ktoré vytvoria legislatívny rámec na zníženie štátneho podielu z 56,4 % pod 50 %. V krátkodobom horizonte však s privatizáciou počítať nemožno, keďže v tomto smere sa ešte nekonali žiadne rokovania.
Podľa neoverených informácií vláda chce čo najrýchlejšie sprivatizovať aj diaľnice. Už v januári 2004 údajne mieni predať 33 % v spoločnosti Société d'Autoroutes du Nord et de l'Est de la France (SANEF), z čoho očakáva 660 mil. eur, a znížiť svoj podiel v Autoroutes du Sud de las France (ASF) na 33 %.
Blíži sa aj privatizácia energetických spoločností Electricité de France (EdF) a Gaz de France (GdF), ktoré sú plne vo vlastníctve štátu. Prvým krokom je zmena ich štruktúry na akciové spoločnosti. Problém však predstavuje ich finančná situácia, keďže GdF je vo forme a jeho hodnota sa odhaduje na 15 mld. eur, kým EdF je veľmi oslabený.
Francúzska vláda vlastní aj 25 % v automobilke Renault, ktoré môže kedykoľvek predať. Tento krok chcela urobiť už koncom minulého roka, no prezident Renaultu Louis Schweitzer ju ešte dokázal presvedčiť, aby predaj odložila. Predaj sa tak môže vykonať v niekoľkých etapách. Kurz Renaultu sa po jarných rekordných minimách opäť zotavil o 50 % na 44,24 eura.
Do privatizačného programu patrí aj sotvérová firma Dassault Systémes, v ktorom má 43,3 % skupina Dassault. V spoločnosti, medzi klientov ktorej patria také mená ako DaimlerChrysler, Renault, EADS či Boeing, má vláda podiel 15,6 % a z jeho predaja môže získať 555 mil. eur. Privatizácia koncernov EADS a Thales je zatiaľ nepravdepodobná, keďže ich zbrojárske divízie sú pre štát veľmi dôležité. Vláda v súčasnosti vlastní v EADS podiel 15 %, čo zodpovedá trhovej hodnote 1,33 mld. eur a v Thales má 31,8 % v hodnote 1,48 mld. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:39