StoryEditor

Rajecký Korasan získal zákazku od Českých dráh

26.10.2003, 23:00

Korasan Rajec vyhral verejnú súťaž vypísanú Českými dráhami na výrobu kobercov do železničných vagónov. O podobnom kontrakte rokuje aj s poľskými železnicami. Podľa J. Remenca ďalšie zaujímavé kontrakty majú rozpracované s talianskymi odberateľmi a o produkciu slovenskej firmy sa zaujímajú aj v Kanade, kde chcú použiť koberce z Korasanu v novobudovaných betónových domoch.
Podnik v súčasnosti tretinu produkcie vyváža do zahraničia.
Rajecký podnik je jediný výrobca tkaných kobercov na Slovensku. Ročne ich vyrobí okolo 70-tisíc štvorcových metrov. Kapacita závodu je však trojnásobne vyššia. Rajecký podnik pokračuje v produkcii kobercov vo fabrike, kde v osemdesiatych rokoch pôsobil štátny podnik Slovena.
V Korasane v tomto období tkajú koberce na predvianočný domáci i zahraničný trh. Ide predovšetkým o plyšové koberce, ktoré sa predávajú pod obchodnými značkami Astoria a Koras. Tieto koberce sú vhodné do oddychových zón, objednávajú si ich najmä hotely, ale vyrábajú sa z nich aj spálňové súpravy. Veľký dopyt je predovšetkým po jednoplyšových kobercoch Ados, ktorých vlasovú časť vysokú 5 až 7 centimetrov z 80 percent tvorí vlna, zvyšok je polyamid. Dvojplyšové koberce vzhľadom na náročnejšiu technológiu tkania už patria už do vyššej cenovej kategórie.
"Pre menej náročných zákazníkov ich predávame pod obchodnými značkami Bagdad a Hamadan. Vlas týchto kobercov je utkaný zo stopercentného polypropylénu. Koberce Heriz a Femina vyrábame zo špeciálnej polypropylénovej priadze. Pri produkcii dvojplyšových kobercov Koras, Korasan, Ferehan a Parnas používame stopercentnú čistú strižnú vlnu," opísal výrobný sortiment podniku riaditeľ Korasanu Ján Remenec. Korasan ako jediný výrobca v SR produkuje aj tzv. buklé koberce, ktoré sa ľahko udržiavajú a majú dlhú životnosť. Jeho výrobky sa predávajú vo viacerých špecializovaných predajniach bytového textilu.
Vo voľných priestoroch podniku Korasan zriadil šijaciu dielňu na doplnkovú výrobu posteľnej bielizne, vankúšov a ďalších bytových doplnkov. Šijú ich z bavlnených látok od slovenských, prípadne talianskych výrobcov.

Európa sa bráni environmentálnymi normami
Podľa Európskej komisie sú tamojšie firmy v odevnom i textilnom priemysle diskriminované voči zahraničným partnerom. Únia vlani liberalizovala svoj trh pre zahraničné výrobky a je druhým najväčším svetovým dovozcom textilu. Využívajú to najmä krajiny ako Indonézia, Thajsko, Malajzia alebo India, ktoré európsky trh zaplavujú lacným textilom. Svoje trhy si však EÚ chráni rôznymi administratívnymi opatreniami. Postupne i Brusel sprísňuje podmienky dovozu, keď v krajinách únie začali uplatňovať pre textilné a odevné výrobky environmentálnu legislatívu.

Vybrané ekonomické ukazovatele spoločnosti Korasan Rajec

Ročná výroba 36 mil. Sk
Počet zamestancov 50

Predaj kobercov Korasanu podľa krajín (%)
Slovensko 60
Česká republika 20
Francúzsko 10
USA 5
Ostatné štáty 5


Zdoj: Korasan, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:34