StoryEditor

UBS prehodnocuje akvizičné ambície

13.09.2002, 00:00

Popredná švajčiarska banka -- UBS zrejme ustúpi od predchádzajúcej akvizičnej stratégie a bude sa prioritne venovať sústavnému rastu na báze vlastných zdrojov, a to napriek tomu, že v niektorých podnikateľských aktivitách dôjde k dočasnému zníženiu profitability.
Nepotrebujeme ďalšie akvizičné obchody, uviedol pre denník Financial Times prezident výkonnej rady bankovej skupiny UBS Peter Wuffli. Podobné dohody nám zo strategického hľadiska už neprinesú nijaké podstatnejšie výhody, dodal Wuffli.
Jeho poznámky s najväčšou pravdepodobnosťou predznamenávajú zmrazenie úvah a predbežných rozhovorov o plánovanej fúzii s americkou investičnou bankou Merrill Lynch, respektíve s najsilnejším rivalom na domácom trhu -- Credit Suisse.
Akcie UBS sa obchodujú pri 25-percentnej prémii v porovnaní s konkurenciou vo Švajčiarsku, čo však nemá vyvolávať "pokušenie" ohľadne financovania prípadných akvizícií a fúzií.
UBS sa bude skôr orientovať na vlastné systémové rezervy a plnohodnotne ich využívať. Takáto stratégia má byť nielen dôveryhodná, ale má priniesť aj sústavný rast kľúčových ukazovateľov celej bankovej skupiny.
Korene UBS siahajú do obdobia, keď ju prevzala Švajčiarska banková korporácia -- SBC. Od tohto obchodného názvu sa neskôr upustilo, no popredné riadiace štruktúry SBC, do ktorých patria Peter Wuffli a Marcel Ospel, stále dominujú v UBS.
Na akvizičnom zozname SBC boli v 90. rokoch O´Connor Associates, Brinson Partners, SG Warburg, Dillon Read a UBS.
Takto rozšírená skupina kúpila v roku 2000 PaineWebber, pričom uvedená transakcia dosiahla celkový objem 11,8 miliardy dolárov.
Terajší prezident výkonnej rady UBS Peter Wuffli nastúpil do funkcie počas minulého roka a nahradil odvolaného Luqmana Arnolda.
Už v tomto období avizoval, že UBS je rozhodnutá dokázať schopnosti rastu v rámci vlastných podnikateľských aktivít bez toho, aby musela realizovať rozsiahle a finančne náročné akvizície. Po strede majú tieto slová ešte konkrétnejšie rozmery.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:53