StoryEditor

O Grécko je zatiaľ minimálny záujem

09.07.2003, 00:00

Fyzické alebo právnické osoby zo zahraničia môžu spravidla slobodne nakupovať nehnuteľnosti kdekoľvek v Grécku, a to vzhľadom na požiadavky miestneho trhu a v súlade s platnými zákonmi a vyhláškami. Fyzické a právnické osoby z nečlenských štátov EÚ napríklad nemôžu vlastniť nehnuteľnosti v pohraničných oblastiach a blízko vojenských základní. Potvrdil to ekonomický a obchodný radca Gréckeho veľvyslanectva v Prahe Yannis Papadimitriou.
Daň pri prevode nehnuteľnosti v tejto krajine v súčasnosti predstavuje 11 % z hodnoty nehnuteľnosti. Najväčší záujem zo strany zahraničných kupujúcich majú Nemci, Francúzi a Taliani. "Z kandidátskych krajín bol zatiaľ minimálny záujem," uviedol Z. Papadimitriou. Ceny apartmánov a bytov na gréckom pobreží sú rozdielne. Záleží to od toho, ako je daná oblasť príťažlivá pre turistov. Ceny sa podobne ako všade inde určujú podľa ponuky a dopytu, kvality stavby a jej veľkosti.
Špecializovaná česká realitná kancelária Vít Klíma reality na svojej webovej stránke odporúča pri nákupe nehnuteľnosti na rekreáciu orientovať sa na južné pobrežie a ostrovy. Na trávenie dôchodku, ale len pre solventnejších jedincov, je vhodná najmä Kréta.
V ponuke zahraničných realitných kancelárií, ktoré sa špecializujú na dovolenkové destinácie v rôznych krajinách, sa dá nájsť apartmán s rozlohou 60 m2 vzdialený 150 metrov od mora v Chalkidikách za takmer 90-tisíc eur, apartmán s dvoma spálňami na Kréte za 145-tisíc eur, ale aj luxusné vily s veľkými pozemkami na východnom pobreží za 820-tisíc až 1 mil. eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:32