StoryEditor

Lukoil zablokuje ťažbu v Iraku

10.04.2003, 00:00

Lukoil bude blokovať ťažbu z ropného náleziska v Západnej Qurne aj celé roky, ak by sa americké alebo britské firmy pokúsili napadnúť jeho vedúcu pozíciu v tomto projekte. Ako pre ruský ekonomický denník Kommersant uviedol viceprezident firmy Leonid Fedun, ruská spoločnosť zažaluje každého nového uchádzača o licenciu na ruskou firmou získanú oblasť, pričom bude požadovať náhradu škody vo výške 20 mld. USD a zároveň požiada medzinárodné súdy o zadržanie tankerov vyvážajúcich ropu z Iraku.
"Nikto nebude môcť ťažiť z tohto poľa bez nášho súhlasu najbližších osem rokov. Ak by sa niekto pokúsil vytlačiť Lukoil z oblasti, obrátime sa na Arbitrážny súd v Ženeve, ktorý toto nálezisko zablokuje," varoval Fedun. Ako dodal, tento druh súdneho sporu by mohol trvať šesť až osem rokov, pričom ruská spoločnosť bude požadovať zadržanie všetkých tankerov vyvážajúcich ropu z Iraku.
Podľa ropných analytikov sa americké firmy ako ChevronTexaco, ExxonMobil a ConocoPhillips budú snažiť získať lukratívne ropné kontrakty v Iraku po páde Saddáma Husajna. O ne však budú zápasiť s ďalšími záujemcami, napr. holandsko-britským koncernom Shell Group, britskou firmou BP či francúzskou TotalFinaElf.
Najväčšie straty môžu zaznamenať ruské spoločnosti, keďže ešte za Husajnovej vlády podpísali v Iraku kontrakty na ťažbu ropy a dodávky technologických zariadení približne za 4 mld. USD. Kľúčovým kontraktom je pritom 3,7-miliardový kontrakt Lukoilu a menších firiem Zarubežnefť a Mašinoimport na ťažbu v Západnej Qurne. Irak kontrakt zrušil v roku 2002 s tým, že Lukoil si chcel zabezpečiť garancie USA, aby o nálezisko neprišiel ani po páde Husajnovej vlády. Podľa ruskej firmy ju však iracká vláda potrestala za zmiernenie postoja Moskvy voči USA v Bezpečnostnej rade OSN. Lukoil rozhodnutie Bagdadu považuje za nelegálne. Prípad Západná Qurna je citlivý hlavne preto, že v súčasnosti je to jediné nálezisko v Iraku, z ktorého bude čoskoro možné obnoviť ťažbu. Ostatné ložiská budú na plné využitie potrebovať ešte dlhý čas.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 11:02