StoryEditor

Export na vlaňajšej úrovni

15.12.2003, 23:00
Výrobky v hodnote prevyšujúcej 3,26 mld. Sk vyviezli Novácke chemické závody (NCHZ) za jedenásť mesiacov tohto roka a dosiahli tak porovnateľný výsledok s rovnakým obdobím roku 2002.

Výrobky v hodnote prevyšujúcej 3,26 mld. Sk vyviezli Novácke chemické závody (NCHZ) za jedenásť mesiacov tohto roka a dosiahli tak porovnateľný výsledok s rovnakým obdobím roku 2002. Udržanie objemu exportu firma považuje za úspech, pretože ho docielila v mimoriadne ťažkých podmienkach. Zvýšené náklady na elektrickú energiu a suroviny od začiatku roka totiž znížili ziskovosť výrobkov spoločnosti. Dramatické posilnenie slovenskej koruny oproti doláru a čiastočne aj oproti euru sa podpísalo na znížení tržieb za rovnaké vyvezené množstvá produktov. "Zatiaľ čo v prvom polroku minulého roku bol priemerný kurz 42,63 koruny za euro, v prvom polroku tohto roku to bolo 41,51 koruny za euro. Pri americkom dolári kurz klesol z hodnoty 47,17 koruny až na 37,217 koruny za dolár. V závere roka sa dolár prepadol pod 34 korún a euro pod 41 korún," upozornil generálny riaditeľ NCHZ Ľuboš Beňo.
Nižšie tržby z tradičných exportných krajín kompenzovali výrazným posilnením predaja približne o 25 percent na talianskom trhu, o 28 percent na španielskom, o 40 percent na tureckom a až o 111 percent na ukrajinskom trhu. Za rast na týchto trhoch vďačí firma najmä zvýšeniu predaja PVC. Podiel exportu na celkových tržbách za vlastné výrobky a služby dosiahol za jedenásť mesiacov tohto roku približne 85 percent. Hlavnými cieľmi vývozu boli Nemecko (asi 24 percent exportu), ČR (20 percent), Rakúsko (10 percent), Taliansko (10 percent), Poľsko (8 percent).
V prvom polroku doznievali na trhoch dôsledky vojenskej konfrontácie v Iraku. Predzásobenie odberateľov a vojna v Iraku spôsobili obmedzenie obchodu a priemyselnej výroby v priľahlých krajinách, napríklad v Turecku. Následný pád kurzu dolára oproti euru spôsobil problémy s vývozom európskych tovarov na dolárové trhy a uľahčil vstup tovarov z týchto oblastí do Európy. Vypuknutie epidémie SARS značne obmedzilo export z Európy na Ďaleký východ. "Pri exporte do EÚ boli NCHZ poznačené tamojšou recesiou časti chemického priemyslu. Rovnako ich postihol aj pokles dolára oproti korune pri exporte do krajín obchodujúcich v dolároch -- Ruska, Ukrajiny, Južnej Kórey, Južnej Ameriky. Pokles postihol aj veľké európske medzinárodné korporácie. Poľsko pre problémy svojho výrobcu z Chorzówa zaviedlo dovozné kvóty a clá na karbid vápnika z produkcie NCHZ. Stalo sa tak napriek pripravovanému vstupu do Európskej únie a možnosti prijať takéto opatrenia iba do 1. mája 2004. Súčasne padol kurz zlotého oproti euru, čo obmedzilo vývoz podniku na tento piaty najvýznamnejší trh," dodal Beňo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 10:41