StoryEditor

Bez obchodníkov s elektrinou sa trh nerozvinie

20.01.2003, 23:00

Až po vydaní vykonávacích vyhlášok k zákonu o energetike, ktoré sú účinné od októbra minulého roka, sa v SR naštartovala liberalizácia trhu s elektrinou a Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), a. s., Bratislava, sa mohla začať pripravovať na otvorený trh s podpornými službami. SEPS ako samostatná spoločnosť vznikla 21. januára 2002 vyčlenením majetku a personálu zo Slovenských elektrární, a. s., Bratislava, pričom nedisponovala ani jedným odborníkom na obchodovanie s elektrinou. Preto využíva služby pražskej spoločnosti Taures. Jedným z členov jej predstavenstva je Hynek Beran.

Hranica pre oprávnených odberateľov, ktorí môžu využívať trh s elektrinou, sa v SR znížila na 40 GWh ročnej spotreby. Avšak trh sa neotvára, v čom je príčina?
- Priblížim to vývojom, analógiou v ČR. Keď sa v Česku minulý rok otváral trh, chýbala sekundárna legislatíva. Energetický zákon bol pritom pomerne komplexný, na rozdiel od slovenského, ktorý niektoré skutočnosti vôbec neupravuje. Český zákon obsahoval splnomocnenia pre príslušné ministerstvo a Energetický regulačný úrad, aby vydali niekoľko vykonávacích vyhlášok, veľa z nich však nebolo vydaných načas. To platí aj pre Slovensko, ktoré má nedostatky vo všetkých stupňoch energetickej legislatívy, vrátane terciárnej, kde patria aj obchodné pravidlá. Je pravda, že terciárne pravidlá a čiastočne aj sekundárne predpisy nemusí vydávať autorita, možno k nim dospieť i dohodou účastníkov trhu. Tak je to, napríklad, v Nemecku. Lenže pre takéto dohody treba vôľu a znalosti o tom, na čo majú koho zaväzovať.

To je jediná príčina, prečo liberalizácia postupuje tak pomaly?
- Ďalšou príčinou je, že mnohí manažéri bagatelizujú prínos trhu s elektrinou. Náklady na elektrinu možno uplatnením trhu znížiť len o niekoľko percent a v mnohých podnikoch predstavuje elektrina iba desatinu, prípadne aj menej zo všetkých vstupov. Navyše, kto vstúpi na trh, podstupuje riziko. Ak si oprávnený odberateľ dohodne nevýhodný kontrakt, tak v porovnaní s chráneným zákazníkom môže finančne stratiť a dokonca ohroziť energetické zásobovanie podniku. Individuálny kontrakt, čiže nakupovanie elektriny cez burzu, si vyžaduje vyškolený personál. Do ľudí treba investovať, čo znamená záťaž najmä pre menšie firmy. Konzervativizmus manažérov, technikov zodpovedných za energetiku, je poslednou príčinou. V tejto oblasti panujú zažité vzťahy - energetik odberateľa má kamaráta v distribučke a vždy sa dohodnú o kontrakte v rámci oficiálnych podmienok, ako aj na riešení problémov najmä s prekročením diagramu.

Nemôže to byť aj tým, že situácia v energetike na Slovensku je vzhľadom na štruktúru zdrojov predsa len špecifická?
- Hlavným špecifikom je, že v SR je len jeden, fakticky monopolný výrobca elektriny - Slovenské elektrárne. Oprávnení odberatelia si preto ťažko môžu v SR nájsť dodávateľa pre individuálny kontrakt, cez ktorého by mohli tretinu svojej potreby elektriny doviezť. Lenže ani v ČR si oprávnení odberatelia nehľadajú dodávateľa sami, ale cez obchodníkov. Tí ju nakupujú od českých, prípadne zahraničných výrobcov. Angažujú sa v tom predovšetkým Moravia Energo, dve uhoľné ťažobné spoločnosti a ČEZ prostredníctvom svojej nedávno založenej tradingovej spoločnosti. Oprávnení odberatelia vypíšu tender a doň mu prichádzajú ponuky od distribučiek, ČEZ a od obchodníkov s elektrinou. Rozvinutie obchodov spôsobilo, že cena tzv. silovej elektriny sa znížila.

Na Slovensku nemáme organizovaný trh a akoby ani neboli obchodníci. Nemáte taký pocit?
- Na Slovensku obchodníci s elektrinou existujú, hoci nie sú definovaní v energetickom zákone. Na tento nedostatok sme narazili, keď sme SEPS pomáhali definovať pravidlá pre využitie prenosovej sústavy. Správny trh je ako tržnica, tam si môžete vybrať zeleninu podľa kvality a ceny. V rámci skutočného trhu nikto nemá privilégiá, preto je nevyhnutné napísať a prijať pravidlá, aby obchodníci mohli začať korektne fungovať.

Ako je to s organizovaným trhom s elektrinou v Česku?
- Na pomerne malom českom trhu existujú štyri organizované trhy. Operátor trhu s elektrinou, ktorý založil štát. Jeho úlohou je organizovať trh s odchýlkami. Distribučky si založili trh zvaný PEAS, čo je akási brokerská služba, kde si distribučky vymieňajú elektrinu. Do značnej miery tak obchádzajú Operátora trhu s elektrinou. Okrem nich funguje burza s podpornými službami, ktorú organizuje prenosová sústava ČEPS. Navyše, na Komoditnej burze Kladno sa minulý rok začali uzatvárať kontrakty na elektrinu dlhodobejšieho typu.
Limit ročného odberu pre oprávneného odberateľa
Od začiatku roka SR ČR

2002 100 GWh 40 GWh
2003 40 GWh 9 GWh
2004 20 GWh -
2005 0 GWh * 100 MWh
2006 všetci
* nie pre domácnosti

Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 08:20