StoryEditor

Investície mimo štátov EÚ rastú

17.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Počet investícií smerujúcich do štátov mimo Európskej únie (EÚ) vlani stúpol, zatiaľ čo v členských štátoch klesol. Ako vyplýva z analýzy Ernst & Young, počet investícií smerujúcich do krajín EÚ klesol o 11 %, do krajín pristupujúcich k EÚ vzrástol o 14 % a počet investícií do európskych štátov, ktoré nie sú členmi EÚ, sa zvýšil o 21 %. Medzi európske regióny s najviac rastúcim počtom prichádzajúcich investícií patria, napríklad, Juhočeský a Severočeský kraj, Sofia a Istanbul. "Stabilná ekonomika, nízke náklady a pružné pracovné postupy sú dôvodom, prečo v ostatných rokoch prúdi toľko investícií do Českej republiky a prečo sa opäť začína investovať do krajín ako Rusko či Turecko," uvádza sa v analýze.
Celkový počet investičných projektov v roku 2002 klesol o 4 % na 1 895 oproti 1 974 v roku 2001. Najväčším investorom v Európe zostávajú USA s 33 % všetkých projektov, čo však medziročne znamená pokles o 16 %. Na 2. mieste skončilo Nemecko s 13 %, ktoré nasledovala Veľká Británia so 4 %. Z prieskumu Ernst & Young European Investment Monitor vyplýva, že prvenstvo medzi európskymi regiónmi si udržal Londýn so 125 investičnými projektmi, čo medziročne znamená rast o 33 %. Britský podiel na počte investícií smerujúcich do Európy predstavoval 19 %. Francúzsko sa s 13 % projektov umiestnilo na 2. mieste. Podľa prieskumu smerovalo najviac investícií vlani do softvéru, automobilového priemyslu, podnikových služieb, elektroniky a farmácie. Týchto päť sektorov tvorilo 53 % z celkového počtu investícií. V odvetví automobilových komponentov sa na prvé miesto s 18 % z celkového počtu investícií tohto sektora zaradila ČR pred Francúzskom a Veľkou Britániou.
Medzi spoločnosti, ktoré v roku 2002 najviac investovali, patrí, napríklad, Bosch a Siemens, obe s 11 projektmi, Toyota s 10 a IKEA s 9 projektmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 12:06