StoryEditor

Investície vo svete klesli o viac než polovicu

23.09.2002, 00:00

Cezhraničné investície klesli v roku 2001 o viac než 50 %, čo je prvý pokles za posledných 10 rokov a zároveň najväčší za 30 rokov. Podľa správy o svetových investíciách Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD) priame zahraničné investície (PZI) boli jednou z hlavných obetí minuloročného spomalenia svetovej ekonomiky.
Medzi rozvojovými krajinami sa, ako vždy, tento problém dotkol najviac Afriky. Aj keď vo všeobecnosti zahraničné investície do afrických štátov v minulom roku vzrástli o 600 mil. USD na 4,2 mld. USD, leví podiel z tejto sumy smeroval do troch štátov bohatých na ropu - Sudánu, Angoly a Mozambiku. V globálnom meradle však PZI klesli, napriek tomu vplyv nadnárodných spoločností naďalej rástol. Zahraničné filiálky veľkých korporácií sa v súčasnosti na svetovom HDP podieľajú približne 1/10 a na exporte 1/3. Hybnou silou ich postupnej expanzie bolo celosvetové posilnenie privatizácie a prudké technologické zmeny.
Údaje UNCTAD ukazujú, že oproti roku 2000 pokles PZI v roku 2001 na 753 mld. USD bol vyšší ako organizáciou ešte v januári predpokladaný 40-percentný prepad. Čo sa týka cezhraničných fúzií, v minulom roku sa ich uskutočnilo iba 113 v hodnote nad 1 mld. USD, zatiaľ čo v roku 2000 to bolo 175 fúzií. Navyše, podľa správy nič nenasvedčuje tomu, že tento negatívny trend sa v najbližšom období zmení. Za sedem mesiacov tohto roka sa počet cezhraničných fúzií/akvizícií znížil medziročne o ďalších 40 %.
Prudký pokles poukazuje na výrazné zníženie fúzií/akvizícií hlavne v hospodársky rozvinutých krajinách, kde prepad dosiahol až 59 %. USA si však zachovali svoju prvú pozíciu v oblasti PZI, zatiaľ čo EÚ zaznamenala v roku 2001 až 60-percentný prepad. Hlavnou príčinou bolo práve spomalenie svetovej ekonomiky.
Rozvojové krajiny zaznamenali pokles PZI o 14 %, na čom sa najviac podieľala kríza v Argentíne a ukončenie procesu privatizácie v Brazílii. Ale aj tu, podobne ako v Afrike, sa investície sústreďovali iba do niekoľkých vytypovaných oblastí. Jedným z kľúčových príjemcov PZI bola Čína, pričom kontinentálna časť prvýkrát prekonala predtým preferovaný Hongkong. Čína si tak s rastom PZI o 15 % na 46,8 mld. USD v roku 2001 vydobyla 1. miesto v oblasti zahraničných investícií tak v Ázii, ako aj medzi rozvojovými krajinami. Mnohí príjemcovia investícií však ostali mimo zreteľa UNCTAD. Patria medzi ne tzv. daňové raje, ktoré ročne lákajú obrovský objem PZI, tie však nemajú nič spoločné so skutočnými investíciami do miestnej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:37