StoryEditor

Finančná pomoc na rozvoj Gruzínska

21.06.2004, 00:00

Medzinárodné finančné inštitúcie a štáty minulý týždeň prisľúbili, že poskytnú viac než jednu miliardu dolárov na pomoc Gruzínsku, bývalej republike Sovietskeho zväzu, na boj proti korupcii a odstránenie vysokej chudoby jej domáceho obyvateľstva. "Táto pomoc nám umožní vybudovať v Gruzínsku natrvalo demokraciu a zároveň pomôže dosiahnuť ekonomický rast bez pretrvávajúcej závislosti od medzinárodnej pomoci v budúcnosti," uviedol gruzínsky premiér Zurab Žvanija. Informoval o tom The Moscow Times.
Donorská konferencia, ktorú spoločne zorganizovali Svetová banka a Európska únia, pritiahla predstaviteľov z viac než 30 krajín a 12 medzinárodných organizácií, oznámil Šigeo Katsu, viceprezident Svetovej banky pre Európu a Strednú Áziu.
Usporiadatelia neposkytli presný zoznam, kto sa akou mierou podieľa na finančnej pomoci, avšak Európskej únia oznámila, že poskytne 125 miliónov eur (150 mil. USD), Nemecko prisľúbilo pomoc vo výške 26 miliónov eur (31,2 mil. USD) a Švédsko v sume 54 miliónov švédskych korún (7,2 mil. USD). Zástupcovia Spojených štátov amerických sa rozhodli, že počas troch rokov, počnúc od tohto roka, poskytnú Gruzínsku 360 miliónov dolárov.
"Zmeny v Gruzínsku priniesli krajine nové šance na reformu domáceho hospodárstva, zlepšenie životnej úrovne obyvateľstva a prísľub dodržiavania ľudských práv," uviedla švédska ministerka pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Carin JEmtin.
Prisľúbené finančné prostriedky sa využijú na viacero projektov vrátane obnovy energetického systému v krajine, boj proti korupcii, redukciu chudoby, zabezpečenie sociálnej starostlivosti o deti, bezpečnosť potravín a na infraštrukturálne projekty.
"Suma, ktorú sa rozhodli poskytnúť medzinárodné inštitúcie a krajiny, prekračuje aj naše pôvodné očakávania," uviedol Katsu. Ako však ďalej upozornil, oveľa dôležitejší bude teraz plán hospodárskej reformy, ktorý predloží gruzínska vláda a pripomienky, ktoré k nemu budú mať účastníci konferencie. Na konferencii sa okrem iného stretol gruzínsky premiér aj s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničnú politiku Javierom Solanom, ktorý v ich spoločnom rozhovore vysoko ocenil kroky Gruzínska, ktoré doteraz v rámci reforiem vykonalo, a ubezpečil Žvanija, že jeho krajina sa uberá správnym smerom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:19