StoryEditor

Rok sklamal investičných bankárov

05.10.2004, 00:00
Nemecký trh bol za prvých deväť mesiacov pre investičné banky sklamaním. To platí najmä pre oblasť emisií akcií, ktorá podľa údajov spoločnosti Thomson Financial medziročne klesla o 26 percent na 17,54 miliardy dolárov. Naproti tomu v európskom meradle nastal vzostup o 39 percent takmer na 126 miliárd dolárov, z čoho viac než 27 miliárd dolárov predstavovalo uvádzanie akcií na burzu (IPO).
Podľa denníka Handelsblatt v Nemecku uvádzanie akcií na burzy vyvolalo sklamanie a nádeje zo začiatku roka sa nesplnili. Hapag Lloyd, dcérska spoločnosť koncernu TUI, odvolal plánované uvedenie na burzu. Podľa odborníkov by v prípade realizácie išlo o druhé významné IPO v Nemecku, pričom číslom jeden bolo IPO Postbank v hodnote zhruba 1,6 miliardy eur.
Tohtoročnú činnosť v oblasti IPO je možné odpísať, hovorí Jochen Grossmann, vedúci odboru IPO nemeckej Commerzbank. Podľa jeho slov sa očakávané oživenie v tomto roku presúva až do budúceho roka. Experti predpokladajú, že nemecká vláda skôr či neskôr uvoľní akcie spoločností Deutsche Post a Deutsche Telekom, ktoré v súčasnosti spravuje banková skupina KfW. Napríklad francúzska vláda nedávno v priebehu niekoľkých dní umiestnila na trhu akcie France Telecom v hodnote viac než 5,1 miliardy eur, čo podľa investičných bankárov dokazuje, že takýto krok je možné vykonať aj v krátkodobom horizonte.
V oblasti fúzií a akvizícií sa objem transakcií v Nemecku síce zvýšil o 24 percent na 62,66 miliardy dolárov, bankári však upozorňujú, že vlani bola hodnota veľmi nízka. "Na nemeckom trhu chýba inšpirácia," hodnotí situáciu Henry Gibbon, expert z Thomson Financial. A hoci zatiaľ ešte neveľmi konkrétne fúziové plány DZ Bank a WGZ-Bank vyvolávajú určitú nádej, bankári neočakávajú, že v posledných mesiacoch tohto roka sa v Nemecku udeje niečo podstatné. Podľa ich názoru hlavnou príčinou je neistota investorov, ktorú vyvoláva labilita kapitálových trhov, ďalší vývoj amerického hospodárstva, volebný boj v USA a vysoká cena ropy. V prvom rade sa situácia musí stabilizovať, aby sa investičná činnosť mohla zotaviť. S tým však bankári počítajú až v druhej polovici budúceho roka.
Stephan Leithner, šéf investičného bankovníctva Deutsche Bank, za ďalšiu možnú príčinu považuje horšie rámcové podmienky na aktívnu účasť na fúziových a akvizičných transakciách. Ako povedal pre denník Financial Times Deutschland, odbory a zástupcovia zamestnancov v dozorných radách komplikujú diskusie a už vopred žiadajú rozhodnutia, ktoré sa často menia na neuspokojivé kompromisy. Tento postup zhoršuje investičné možnosti spoločností. "V určitom rozsahu to prináša riziko rozpredaja nemeckých firiem," varuje Leithner, čím poukazuje na rastúci záujem amerických firiem o akvizície v Nemecku.
Jednou z mála spoľahlivých oblastí činnosti investičného bankovníctva boli emisie dlhopisov, ktorých objem v Nemecku medziročne vzrástol o 12,4 percenta na 352,70 miliardy dolárov. V európskom meradle zaznamenala táto oblasť rast o 10,7 percenta na 1,86 bilióna dolárov. Príčinou priaznivého vývoja v Nemecku boli okrem bankových dlhopisov aj nové tzv. rizikové obligácie spoločností so zlým ratingom. Na druhej strane nastal prepad v lukratívnom segmente emisií dlhopisov s ratingom investičného stupňa. Minulý týždeň síce boli na trh umiestnené dlhopisy spoločnosti Tchibo a regionálneho energetického podniku EWE, bankári však aj napriek priaznivých podmienkam na trhu neočakávajú vlnu emisií. To platí nielen pre Nemecko, ale aj pre celú Európu.

Ukončené transakcie od 1. 1. do 30. 9. 2004

Poradca

Objem (mld. USD)

Počet

Deutsche Bank

19,6

32
Goldman Sachs

17,3

10

Lazard

13,5

18

Dresdner Kleinwort Wasserstein

11,9

21

Sal. Oppenheim

11,1

18

Zdroj: Financial Times Deutschland
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:36