StoryEditor

Nitrianska kafiléria opäť spaľuje

18.03.2003, 23:00

Nitrianska kafiléria N-Adova, ktorá bola v pondelok nútená zastaviť spracúvanie rizikových živočíšnych odpadov, včera opäť obnovila prevádzku. Dôvodom odstávky boli neuhradené faktúry voči Slovenskému plynárenskému priemyslu, ktorý odpojil firmu od dodávok zemného plynu.
Kafiléria na základe licencie Ministerstva pôdohospodárstva SR zváža do Nitry kadávery a špecifický rizikový materiál z celého Slovenska. Rezort však od 15. novembra minulého roka firme neplatil za objednané výkony, čím boli vážne ohrozené nielen preventívne opatrenia ochrany krajiny pred šírením nákazy BSE, ale balík záväzkov N-Adovy v dôsledku nesplnenia si povinnosti štátu dosiahol 46 mil. Sk. Ministerstvo pre N-Adovu operatívne uvoľnilo takmer 36,6 mil. Sk, čím sú podľa ministra Zsolta Simona splnené už všetky podmienky, aby firma mohla pokračovať v asanačnej činnosti.
N-Adova plánovala začať vo februári tohto roku komplexnú modernizáciu technológie, ktorá by mala eliminovať nepríjemný zápach obťažujúci obyvateľov mesta. Spoločnosť už zakúpila viacero zariadení, ktoré zatiaľ stoja nevyužité na dvore podniku. Náklady na rekonštrukciu dosiahnu podľa konateľa firmy Eugena Árvaya okolo 100 mil. Sk. Približne polovicu z plánovaného objemu finančných zdrojov kafiléria už investovala do projektovej dokumentácie a technológie. Realizácii investičného zámeru bránia stále pretrvávajúce finančné problémy a nedostatok prevádzkových zdrojov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 11:08